Култура

Опера Народног позоришта концертом обележила век од рођења Марије Калас

У част уметнице која широм планете и сада ужива огромну наклоност и поштовање љубитеља опере, најзначајније светске оперске куће обележиле су годишњицу посебно осмишљеним програмом
Опера Народног позоришта концертом обележила век од рођења Марије Калас© FOTO TANJUG/ Narodno pozorište u Beogradu / Željko Jovanović/

Стогодишњицу рођења оперске диве Марије Калас, Опера Народног позоришта у Београду обележила је синоћ свечаним концертом "Марија Калас Гала", на Великој сцени националног театра.

У част уметнице која и сада широм планете ужива огромну наклоност и поштовање љубитеља опере, најзначајније светске оперске куће обележиле су данашњи датум посебно осмишљеним програмом, чему се придружила и Опера Народног позоришта у Београду.

"Концертом поводом стогодишњице рођења Марије Калас, Опера Народног позоришта у Београду одаје почаст сопрану који по многима још увек носи титулу примадона асолута. Уметници која је у много чему била револуционарна и као таква оставила неизбрисив траг у оперској уметности. Програм концерта сам конципирао са идејом да се сви сопрани ансамбла Опере Народног позоришта у најлепшем светлу представе са аријама које је певала Марија Калас и на тај начин одају захвалност ансамбла Опере Народног позоришта у Београду за све што нам је оставила и што је чини бесмртном", казао је уметнички директор Опере Народног позоришта Никола Мијаиловић у најави синоћњег догађаја.

У програму су учествовали Јасмина Трумбеташ Петровић, Весна Ђурковић, Иванка Раковић Крстоношић, Александра Стаменковић, Невена Бриџен, Софија Пижурица, Ана Рупчић, Соња Шарић, Сања Керкез и Снежана Савичић Секулић.

Концертом су дириговали Зорица Митев Војновић, Ђорђе Павловић, Ђорђе Станковић и Стефан Зекић, уз учешће Хора и Оркестра Народног позоришта у Београду.

Концерт је режирао Марио Павле дел Монако, а концертмајстор била је Весна Јансенс.

Публика је овацијама наградила извођаче.

image