Култура

Jедночасовно путовање кроз векове: Филм "Ермитаж - благо нације" у Руском дому

Документарац представља занимљиву причу о јединственом духу збирке Ермитажа, а гледаоци имају могућност да сазнају детаље вишевековне богате руске историје, уметности и културе
Jедночасовно путовање кроз векове: Филм "Ермитаж - благо нације" у Руском домуGetty © Getty Images Entertainment

Документарни филм "Ермитаж - благо нације" редитеља Нике Стрижака биће приказан 5. децембра у 19 часова у Руском дому у Београду. 

Филм представља занимљиву причу о јединственом духу збирке Ермитажа, а гледаоци "једночасовног путовања кроз време" имају могућност да сазнају детаље руске историје.

Како се додаје у саопштењу, за потребе снимања филма дозвољено је прекривање сала Ермитажа, те ће посетиоци пројекције имати прилике да у филму виде ексклузивне кадрове и сазнају приче, тајне и музејске страсти.

Данас је у Ермитажу једна од најбољих колекција дела светске уметности, па се за овај изузетан музеј говори да "чува благо нације".

Како је центар Ермитажа у Зимском дворцу, главној резиденцији руских монарха, живот музејске збирке се преплиће са најбитнијим историјским дешавањима - тајнама и заверама, убиствима и револуцијама. Неретко су и сами музејски предмети били уплетени у преломне историјске тренутке, те су их спасавали од пожара и ратова, покушавали да продају и разделе, отимали су их и крали, бранили и поносили се њима. Данас је колекција неми сведок бурне руске историје.

Публици се пружа јединствена могућност да сазнају детаље руске историје, осете енергију овог посебног места, проживе емоције оних који су некада ту живили, служили и допуњавали колекцију.

Улаз је слободан!

image