Култура

Дуги аплауз за младе глумце ЈДП-а: Премијера "Лименог добоша"

Драма је реализована према мотивима романа немачког нобеловца Гинтера Граса по којем је Фолкер Шлендорф снимио истоимени награђивани филм
Дуги аплауз за младе глумце ЈДП-а: Премијера "Лименог добоша"© FOTO TANJUG / NEMANJA JOVANOVIĆ

Представа "Лимени добош", према мотивима романа немачког нобеловца Гинтера Граса по којем је Фолкер Шлендорф снимио истоимени награђивани филм, изведена је на Великој сцени "Љуба Тадић" Југословенског драмског позоришта у Београду. 

Прво извођење драме у режији и адаптацији македонског редитеља Васила Христова, у којој играју углавном млади глумци ЈДП-а, публика је поздравила дугим громогласним аплаузом. Да је реч о новој хит представи београдских позоришта показује податак да је прва реприза "Лименог добоша", заказана за 10. децембар, већ распродата.

У главној улози публика је видела убедљивог Миодрага Драгичевића, а са њим су сцену Југословенског драмског позоришта поделили: Јована Беловић, Марко Јанкетић, Јоаким Тасић, Ива Манојловић, Лазар Ђукић, Тамара Шустић, Теодор Винчић и Раде Стојиљковић.

Радња представе о Оскару Мацерату, који је као трогодишњи дечак, у предвечерје успона нацизма и почетка Другог светског рата, одлучио да престане да расте, протестујући против света одраслих, догађа се у душевној болници. Оскар тамо коментарише историјска дешавања из дечје перспективе, креирајући слику света који хрли ка самоуништењу.

У свом науму успева да привуче пажњу захваљујући звуку своје омиљене играчке - лименог добоша. Бука коју он прави заглушује злослутне звуке нацизма око њега, а Оскаров добош је до данас остао симбол протеста против пасивности средње класе и глас побуне који се труди да га сви чују.

image