Култура

Мјузикл "Продуценти" се враћа на Теразије

Један од најпознатијих бродвејских мјузикала Мела Брукса биће поново на репертоару београдског музичког позоришта од 8. децембра
Мјузикл "Продуценти" се враћа на Теразије© Позориште на Теразијама

Након вишегодишње паузе због пандемије, 8. децембра на репертоару Позоришта на Теразијама поново ће се наћи један од најпознатијих бродвејских мјузикала Мела Брукса "Продуценти", а глумац Милош Ђорђевић постаће део великог ансамбла ове представе и оживеће на сцени лик Макса Бјалистока.

Премијера представе одржана је 26. фебруара 2011, а у премијерној подели играли су и Небојша Дугалић (Макс Бјалисток), Никола Симић (Роџер де Бри) и Андрија Милошевић (Франц Либкинд).

"Први сусрет са материјалом је био врло узбудљив али је у мени изазвао и извесну дозу страха. Да ли ћу успети да једну од највећих бродвејских мушких улога интерпретирам на нивоу на ком је неопходно и да ли ћу достићи ниво мог драгог колеге Небојше Дугалића, који је играо ову улогу пре мене. Савладавање музичких партитура као и драмских делова је било напорно, али ми је омогућило да још боље упознам себе и као глумца и као човека" рекао је Ђорђевић.

Ауторски тим представе у режији Југа Радивојевића чине и Слободан Обрадовић (превод и препев), Иван Илић (музички аранжмани), Милан Недељковић (диригент), Игор Барберић (кореограф), Александар Денић (сценограф) и Марина Меденица (костимограф). У представи играју Слободан Стефановић, Јелена Јовичић / Ивана Поповић, Раде Марјановић, Мирољуб Турајлија, Милан Антонић као и хор, балет и оркестар Позоришта на Теразијама.

"Продуценти", мјузикл премијерно изведен на Бродвеју 19. априла 2001. године, настао је на основу истоименог филма Мела Брукса из 1968. године. Ова представа, са Метју Бродериком и Натаном Лејном у насловним улогама, изведена је 2.502 пута и преведена на 15 светских језика.

На додели Тони награда 2001. године, "Продуценти" су освојили 12 признања (од укупно 15 номинација). На овај начин оборили су рекорд који је 37 година држао мјузикл "Здраво, Доли!" који је освојио 10 награда.

Мел Брукс, писац, редитељ и глумац, важи за једног од најбољих комичара модерног доба, краља сатире, фарсе и пародије и малобројних уметника који су освојили све важније награде (Греми, Тони, Еми и Оскар).

Уметник који је својевремено изјавио да је "једини Јеврејин који је имао користи од Хитлера", и да је добар укус непријатељ комедије, створио је специфичан стил у комедији који се данас једноставно препознаје као "мелбруковски".

image