Култура

Јубиларни 60. Октобарски салон од 20. октобра до 1. децембра 2024. године

Три различите концепције осмислиће три кустоска тима
Јубиларни 60. Октобарски салон од 20. октобра до 1. децембра 2024. године© A.H./ATAImages

Јубиларни 60. Октобарски салон у организацији Културног центра Београда биће реализован од 20. октобра до 1. децембра 2024. године, најавила је помоћница директора за програм КЦБ-а Зорана Ђаковић Миннити.

"Следеће године ћемо имати отварање баш на онај датум како је осмишљено, дакле 20. октобра. Биће разних тематских целина, оквира, успостављања дијалога с уметницима, ликовним критичарима и историчарима уметности о томе шта би била визија 60. Салона", навела је Ђаковић Миннити.

Три различите концепције које ће осмислити три кустоска тима требало би да кроз изложбу и програм одговоре како и до које мере савремена уметност покушава да рефлектује и одговори на различите изазове и проблеме доба у којем живимо, али и шта заузврат њене унутрашње кризе говоре о нама и нашем положају у савремености.

Први кустоски тим чине: Лина Џуверовић, професорка на Уметничкој школи Челси Универзитета у Лондону, Емилија Епштајн и Ана Кнежевић, кустоскиње у Музеју афричке уметности у Београду.

"Занимљиво је да ће Октобарски салон имати три концепта за наредну годину с три одвојена тима кустоса. Код нас је изражена замисао активизма, феминистичког покрета, присутна је идеја наде, дисциплине и ангажмана у овом пројекту. Дугорочни приступ и концепт наше изложбе желимо да имамо на неки начин кроз историју феминизма", објаснила је Џуверовићева.

Други кустоски тим чине: Лоренцо Балби, директор Музеја модерне уметности у Болоњи - МАМбо (Италија) и Добрила Денегри, историчарка уметности и кустоскиња, који ће имати концепт изложбу "Трагови".

У трећем тиму су Матју Лелиевр, кустос у Музеју савремене уметности у Лиону, и Маријана Маја Коларић, директорка Музеја савремене уметности у Београду, са пројектом "Естетика сусрета".

Октобарски салон је изложба репрезентативних дела из актуелног стваралаштва у области ликовних уметности, која има статус сталне манифестације у области културе од значаја за Град Београд, оснивача и покровитеља манифестације.

image