Култура

Концерт "Реквијем за Аушвиц": Сећање на Роме страдале у нацистичким логорима

Концерт је одржан у Народном позоришту у Београду поводом Међународног дана страдања Рома у Другом светском рату
Концерт "Реквијем за Аушвиц": Сећање на Роме страдале у нацистичким логорима© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Концерт "Реквијем за Аушвиц" одржан је у Народном позоришту у Београду поводом Међународног дана страдања Рома у Другом светском рату.

Тридесетак пари ципела симболично је остављено на руб позорнице, на којој је дело швајцарског композитора Роџера Морена Ратхгеба извела Ромска филхармонија из Франкфурта под диригентском палицом Рикарда М. Сахитија.

Наступили су и хор Радио-телевизије Србије, Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички", као и солисти сопран Наташа Тасић Кнежевић, мецосопран Вишња Попов, баритон Жељко Андрић и Ермин Ашћерић.

Ромска филхармонија из Франкфурта са диригентом Сахитијем претходно је извела "Реквијем за Аушвиц" у девет европских градова, а десето извођење, у Београду, награђено је вишеминутним аплаузима посетилаца и званица у Народном позоришту.

Током концерта четворо младих глумаца је покретима и појавом евоцирало успомену на Роме страдале у бројним нацистичким логорима као што су били Аушвиц и Треблинка, усташки Јасеновац, као и Топовске шупе, Старо Сајмиште и стратиште у банатском селу Јабука.

Међународни дан страдања Рома представља сећање на 16. децембар 1942. године када је шеф СС Хајнрих Химлер издао наређење за систематско упућивање Рома у концентрационе логоре нацистичке Немачке у циљу њихове ликвидације.

image