Култура

Виолина од осмијума: Стефан Миленковић свирао на највреднијем гудачком инструменту (ФОТО, ВИДЕО)

Виолина је украшена са скоро 300 брилијантно резаних дијаманата, рубина и сафира, који су положени у основу инструмента од 18-каратног злата
Виолина од осмијума: Стефан Миленковић свирао на највреднијем гудачком инструменту (ФОТО, ВИДЕО)© Antonio Ahel / ATAImages

Српски виолиниста Стефан Миленковић одржао је концерт на највреднијем гудачком инструменту у свету. У организацији фондације "Новак Ђоковић", ексклузивно представљање "виолине од осмијума", највредније нове виолине на свету, одржана је у здању "Геозавода" у Београду.

На концерту су се могли чути "Рецитативо и Скерцо" Фрица Крајслера и "Мелодија" Петра Иљича Чајковског. Изведен је Телеменов "Концерт у д-дуру за четири виолине", уз виолинисте Андријану Дурмишевић, Оливеру Митровић, Лану Зорјан и Софију Главичић, док су Вивалдијев "Концерт за четири виолине у б-молу" одсвирали Теофил Миленковић, Оливера Митровић, Лана Зорјан, Стефан Миленковић и Софија Главичић.

Миленковић је пре концерта рекао новинарима да је узбудљиво свирати на новој виолини, која је "уметнички експеримент који обједињује неколико великих, дивних и важних заната - градитељство виолина и јувелирство".

"Виолина од осмијума", сачињена од ретког племенитог метала кристалног сјаја и квалитета, који се тек од 2014. налази на светској берзи племенитих метала, сматра се највреднијим гудачким инструментом конструисаним у савременом добу, кога су Карл Гросшедл и Ди Курт Асам осмислили у Грацу 2020. године. Њен творац је прослављени конструктор драгоцених виолина Едгар Рус, коме је покојни Султан од Омана, Кабус Бин Саид поручио за израду до сада једну од најскупљих виолина у историји.

Едгару Русу је требало 32 месеца да направи виолину од осмијума, дужине 67 центиметара, сачињене од 541 уметка од осмијума, украшене са скоро 300 брилијантно резаних дијаманата, рубина и сафира - уз сваки од уметака положених у основу од 18-каратног злата.

Лице резонантне кутије сачињено је од италијанске лешничке смрче из Јужног Тирола, старости 25-30 година, док су леђа, отвори, врат и пужић сачињени од босанског јавора старости око 20 година. Тастијера, пражић и кордар направљени су од најквалитетнијег абоноса из Камеруна, старог више од 30 година, а лак је наношен ручно у веома танким премазима, сачињен од рецепта који комбинује ланено уље, ћилибар и оксид гвожђа.

"Разговарао сам са мајстором. Виолина је грађена по традиционалним принципима, али је узимао у обзир како ће естетски да уради елементе, а да не квари суштину инструмента. То је виолина и треба да прави звук, а не да изгледа као украс. Мислим да је то успео веома добро да споји", рекао је Миленковић.

Виолиниста је открио и да је нова виолина као "кад седнете у нова кола, јер на њу човек треба да се навикне", а са инструментом је то далеко комплексније.

Виолина од осмијума ће бити продата на аукцији после турнеје, а директорка Фондације Јелена Ђоковић је истакла да се Београд налази међу 17 градова које турнеја обухвата.

Истакавши да је Миленковић велики пријатељ фондације, који преноси знање и умеће на своје студенте, Јелена Ђоковић је додала да уметност чини човека богатим, а њихова идеја је да оваквим догађајем садржајно обогате српску културу.

Виолина од осмијума свечано је представљена у Лихтенштајну марта ове године, док је поводом светске премијере у Бечу 30. марта приређен концерт виолинисткиње Елене Денисове, а на списку градова у којима ће се чути звук највредније виолине на свету су и Абу Даби, Њујорк, Мелбурн, Токио, Берлин, Хонг Конг и Љубљана.

image