Култура

Велико финале у Шангају: Београдска филхармонија завршила успешну турнеју по Кини

Кинески медији су описали концерте српских музичара као велики успех јер су наступи изазивали реакције тамошње публике које се ретко виђају
Велико финале у Шангају: Београдска филхармонија завршила успешну турнеју по Кини© Танјуг / Београдска филхармонија / Јелена Милашиновић

Наступом у Великом театру у Шангају, Београдска филхармонија завршила је велику турнеју у Кини, поводом међународног обележавања стогодишњице оркестра.

Као и на претходним концертима, под палицом Немеа Јаврија, оркестар је испраћен стајаћим овацијама, а као солиста је наступио виолиниста Хуан Манла.

"Пут музике" Београдске филхармоније по Кини дошао је до свог циља наступом који се уписао у стогодишњицу оркестра као први који је филхармонија икада одржала у велелепном Шангају. Турнеја је имала своје финале наступом у оквиру 22. издања престижног Шангајског међународног уметничког фестивала, а оркестар је заједно са Немеом Јарвијем извео Вердијеву увертиру из опере "Моћ судбине" и Берлиозову "Фантастичну симфонију".

Да се путеви музике укрштају по свим меридијанима, доказује поновни сусрет са Хуаном Манлом, који је већ наступао са српским оркестром у оквиру редовне сезоне на Коларцу 2012. године, а у Великом театру Шангаја су заједнички извели чувени виолински концерт Чајковског.

"Одушевљен сам Београдском филхармонијом. Ова турнеја је била фантастично искуство. Поред радости свирања, кључне речи које описују београдски оркестар су апсолутни професионализам. Свирање у оркестру је посао и то веома тежак, а београдски филхармоничари то одлично раде јер су они најпре изузетни музичари. Међутим, више од свега, то је оркестар који даје све од себе да би стварао музику", речи су диригента Немеа Јарвија након последњег концерта у оквиру турнеје по Кини.

Шангајски међународни уметнички фестивал је место на којем се представљају најбољи из света класичне музике, а овом приликом Београдској филхармонији уручена је и плакета за учешће на манифестацији која окупља имена попут Максима Венгерова, Валерија Гергијева, Анђеле Георгију и друге.

Финалу турнеје Београдске филхармоније у Шангају, претходили су наступи у Сијану, Вејфангу и Пекингу. Кинески медији су описали концерте српских музичара као велики успех јер су њихови наступи изазивали реакције тамошње публике које се ретко виђају.

image