Култура

Државни архив Србије обележио 125 год постојања: Вучић награђен Златном плакетом

Председник Србије добио признање за очување историјског памћења
Државни архив Србије обележио 125 год постојања: Вучић награђен Златном плакетом© Amir Hamzagic/ATAImages

Државни архив Србије обележио је данас 125 година постојања и Дан архива у Србији, а председник Александар Вучићу добитник је Златне плакете за изузетан допринос очувању историјског памћења, која ће му бити накнадно уручена.

На свечаности, у управној згради Државног архива Србије, саопштено је да је Вучић добио ово престижно признање "за изузетан допринос очувању историјског памћења, за подршку унапређења рада Државног архива Србије, за ширење свести о значају архива и архивске грађе у најширој јавности и за успостављање праксе приређивања изложби докумената Државног архива Србије приликом посета страних државника Републици Србији".

"Велико је питање шта рећи ново о архивима што није већ изговорено у протеклим вековима, након 125 година. О Државном архиву су већ толико говорили бираним речима и истанчаним мислима многи историчари, уметници, филозофи, књижевници, државници. Када се све то сабере на једно место, и кад се поређа једно поред другог, и када подсетимо на то да су архиви - чувари памћења, прошлости, баштиници идентитета, изворишта сазнања, у метафори - књижевнице капије прошлости, мисли филозофа као сведочење о нама самима. Архиви су установе у којима се чувају докази да постојимо и као држава, као народ и појединци", нагласио је директор Државног архива СрбијеМирослав Перишић.

Државни архив Србије је основан 2/14. децембра 1898. године доношењем Закона о Државној Архиви Краљевине Србије. Почео је са радом 1900. године под називом Државна Архива Краљевине Србије. 

Саветник председника Републике Србије, познати диригент Дејан Савић, званично је отворио изложбу "Уметничка збирка Државног архива Србије" на којој су представљена ремек-дела из богате колекције ове установе која је почела да формира ову збирку 1960-их.

image