Култура

Колевка српске бродоградње обележава 75. годишњицу: Рад инжењера обесмрћен у уметничкој инсталацији

Уметничка инсталација која дочарава процес изградње брода на фасади Катедре за бродоградњу биће званично представљена ове суботе у 13 часова
Колевка српске бродоградње обележава 75. годишњицу: Рад инжењера обесмрћен у уметничкој инсталацијиNone © Нина Ивановић

Поводом обележавања 75. годишњице од оснивања Катедре за бродоградњу Машинског факултета Универзитета у Београду, ове суботе у 13 часова одржаће се представљање уметничког рада "Брод (секција 1101)" уметнице Нине Ивановић, у дворишту Старе Топлане Машинског факултета (Иванковачка 5-7).

Идеја за постављање ове монументалне инсталације проистекла је из жеље да се скрене пажња на катедру која је изнедрила носиоце српске бродоградње кроз спој уметности и инжењерства. 

Постављањем инсталације у јавни простор на фасади зграде у којој се налази Катедра, посетиоци и пролазници имају прилику да се заинтересују за бродограђевну праксу, док студенти и наставници препознају детаље и конкретне елементе с којима се сусрећу у свакодневном раду.

Монументални рад вишеструко награђиване Нине Ивановић приказује процес изградње брода, који се започиње и испраћа радом инжењера бродоградње.

Током истраживања, уметница је посетила Катедру за бродоградњу, бродоградилиште, разговарала са инжењерима и техничарима. Кроз истраживачки процес је стекла увид у то како изгледа бродограђевна пракса, али и изучавање бродоградње у Србији данас, а потом је то знање пренела на цртеж по коме је настао коначни уметнички рад.

Он је израђен у ауторкиној особеној техници, која се налази између цртежа, скулптуре и инсталације.

Катедра за бродоградњу Машинског факултета Универзитета у Београду већ 75 година школује инжењере бродоградње, и једина је високошколска и научна институција у Србији на којој се изучава бродоградња.

Поред образовања будућих инжењера, активности Катедре обухватају и сарадњу са другим научно истраживачким институцијама у земљи и иностранству, публиковање и презентовање научних радова и монографија, развој и учешће на домаћим и међународним истраживачким пројектима, као и сарадња са привредом и националним телима.

Нина Ивановић је добитница награде за цртеж Факултета ликовних уметности (2009), награде из Фонда Владимир Величковић (2014) и награде 57. Октобарског салона (2018). Реализовала је радове у јавном простору попут рада "Пејзажи" у италијанском граду Виторио Венето у оквиру изложбе 1918. Quando scoppia la pace (2018) и светлосне инсталације "Перачи прозора" на прозорима Културног центра Београда (2019).

Суоснивач је Уметничког колектива У10, тима који од 2012. године води Уметнички простор У10.

image