Култура

Београдско драмско позориште у 2024: Десет премијера и више од 330 представа

Трудимо се да сваке године отворимо БДП ка времену које нас окупира, али да не занемаримо традицију која нас обавезује, истиче директор театра Југ Радивојевић
Београдско драмско позориште у 2024: Десет премијера и више од 330 представа© Marija Mladjen/ATAImages

Београдско драмско позориште наставља у свом ритму, тако да ће наредну годину обележити с десет премијера, док ће на великој, малој и летњој сцени одиграти више од 330 представа. Очекује се и око сто гостовања у земљи и иностранству, најавио је директор те куће Југ Радивојевић.

"Број премијера јесте импресиван, али динамику дешавања на три сцене БДП-а употпуњавају и фестивали РУТА, 'Наши дани' и 'Нови гласови', које смо осмислили и покренули са идејом да БДП буде место најактуелнијих позоришних дешавања у региону. Идеја умрежавања и константног новог приказивања је направила нови идентитет БДП-а", рекао је Радивојевић.

На новом репертоару наћи ће се дела инспирисана филмом а режираће их Ана Ђорђевић, Кокан Младеновић, Бранислав Мићуновић, Никола Љуца и Никита Миливојевић. Затим две значајне копродукције: једна са Загребачким казалиштем младих и словеначким фестивалом "Борштниково сречања" у режији Селме Спахић, а друга с регионалним позориштем из Новог Пазара у режији Стевана Бодроже.

Јана Маричић ће режирати комад који се односи на велике трагедије које се дешавају последњих година у образовним институцијама, док ће се на лето наставити серијал "Нових гласова" који промовише најперспективније младе ауторе – с две нове премијере представиће се писци Софија Димитријевић и Никола Станишић уз редитеље дебитанте Дајану Јосиповић и Слободана Станковића.

"Свака наша позоришна година утемељена је на одређеној тематици о којој промишља наше уметничко веће Ана Томовић, Бојана Денић и моја маленкост. Трудимо се да сваке године отворимо БДП ка времену које нас окупира, али да не занемаримо традицију која нас обавезује, јер је наш театар прво градско позориште основано 12. августа 1947. са идејом промоције савременог уметничког тренутка", закључио је Радивојевић.

image