Култура

Светска премијера у Коларцу: Дупли концерт за виолончело и перкусије

У сезони у којој слави први век постојања, Београдска филхармонија је поручила композицију од Небојше Јована Живковића, са намером да је остави будућим генерацијама из целог света
Светска премијера у Коларцу:  Дупли концерт за виолончело и перкусије© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Београдска филхармонија под управом диригента Кевина Грифитиса извела је у Коларцу "Дупли концерт за виолончело и перкусије" композитора Небојше Јована Живковића. Била је то светска премијера композиције коју је Београдска филхармонија поручила од Живковића.

Филхармоничари су свирали "Дупли концерт за виолончело и перкусије" заједно са познатим виолончелистом Кијаном Солтанијем и нашом перкусионисткињом Александром Шуклар.

Осим Живковићевог дела, на програму синоћњег концерта нашли су се и композиција "Председник плеше" Џона Адамса и најлепша од свих - "Патетична" симфонија Чајковског.

У сезони у којој слави први век постојања, Београдска филхармонија је поручила композицију од Небојше Јована Живковића, са намером да је остави будућим генерацијама из целог света.

Аутор је током претходне три деценије, као извођач и композитор значајно утицао на међународну перкусионистичку сцену.

"Инспирација ми је највећим делом дошла управо од солиста са којима смо се у више наврата сретали за инспиративно импровизирајуће сеансе. Иако је чело мој најомиљенији инструмент, било је још много тога што ми је Кијан одсвирао, демонстрирао, показао, и објаснио. Чело је бесконачан инструмент… Толико бесконачан као и музикалност Александре Шуклар, њена невероватна сценска презентност је била инспирација поготово за први наступ удараљки у првом ставу: распламсана као ватра на вихору, једна femme fatale иза удараљки", рекао је Небојша Јован Живковић у најави концерта.

Виолончелиста Кијан Солтани и перкусионисткиња Александар Шуклер оправдали су статус виртуoзних музичара синоћ у Коларцу, а публика је дугим аплаузом са сцене испратила протагонисте још једног слављеничког концерта Београдске филхармоније.

image