Култура

Београдска филхармонија у Кини: Почетак турнеје из града из кога је кренуо Пут свиле

Филхармонија ће наступати у Вејфангу, Пекингу и Шангају с маестром Немеом Јарвијем који је "ускочио" уместо болесног Зубина Мехте
Београдска филхармонија у Кини: Почетак турнеје из града из кога је кренуо Пут свиле© Београдска филхармонија

Београдска филхармонија (БФ) је стигла у кинески град Сијан, где је под палицом легендарног диригентског барда Немеа Јарвија имала прву пробу у импресивној дворани новог Центра за културу и уметност "Појас и пут".

Концертом који је заказан за 8. новембар, Београдској филхармонији је указана велика част да свечано отвори велелепан комплекс, опредељен само за највише уметничке стандарде, те започне кинеску турнеју из града из кога је кренуо Пут свиле, прослављајући стогодишњицу оркестра, саопштила је БФ.

Филхармонија ће наступати у Вејфангу, Пекингу и Шангају с маестром Немеом Јарвијем, који је већ дириговао БФ 1967, 1969 и 1973. године.

"Веома се радујем поновном сусрету с вашим оркестром и то након 50 година! Памтим наступе у Београду и срећан сам што имамо поново прилику да се видимо у овој посебној прилици", рекао је на почетку пробе Јарви, којег је за кинеску турнеју препоручио Зубин Мехта који је од исте одустао због здравствених разлога.

Импресиониран квалитетом fилхармоније, с којом је недавно наступио у Београду поводом века постојања БФ, Мехта је подсетио да је први наступ у каријери имао управо с београдским оркестром пре 65 година и да му се редовно враћа.

"Препоручио сам филхармонију за турнеју по Кини не само због наше везе већ због изузетног нивоа оркестра. Веома сам захвалан дивном маестру Јарвију што ће преузети моје концерте јер га веома добро познајем и знам да ће имати фантастичан успех у Кини", речи су подршке које је упутио Мехта.

Дан након концерта БФ, церемонија отварања наставља се уз шоу коју потписује редитељ Џанг Јимоу, аутор спектакуларног отварања и затварања олимпијских игара у Пекингу 2008. године и аутор хваљених и награђиваних кинеских филмова "Херој" и "Кућа летећих бодежа".

image