Култура

Виолиниста Роман Симовић: Музички маратон Шостаковича на Коларцу

На програму су композиције руског уметника "Концерт за виолину и оркестар бр. 1", те "Симфонија бр. 7", а чувеног виолинисту посебно радује реакција београдске публике, по његовим речима, најбоља на свету
Виолиниста Роман Симовић: Музички маратон Шостаковича на Коларцу© FOTO TANJUG / NEMANJA JOVANOVIĆ

Српско-црногорски виолиниста светског гласа Роман Симовић изјавио је, пред наступ на 55. Бемусу, да публику на Коларцу очекује прави музички маратон.

Програм Симовићевог наступа, са 90 чланова реномиране Црногорске филхармоније и под диригентском палицом Бојана Суђића, чиниће композиције руског уметника Дмитрија Шостаковича – "Концерт за виолину и оркестар бр. 1", те "Симфонију бр. 7".

"Свираћу тај мени омиљени концерт, изузетно захтеван за инструмент, и не само за виолину већ и за филхармонију. Спремамо прави маратон: концерт за виолину и оркестар траје до 50 минута, а 'Симфонија бр. 7' од Шостаковича барем сат и 20 минута. Потребно је доста пре свега менталне снаге да се све то издржи. Ипак, није то никад тешко, јер чини ми се да ниједан град на свету нема бољу публику од београдске, која нас музичаре и уметнике подржава свих ових година", рекао је Симовић за Танјуг.

Светски виолиниста из искуства тврди да "где год да одете по читавом свету, нећете доживети аплауз као у Србији и Београду, то је увек нешто посебно".         

Симовић убраја Дмитрија Шостаковича међу најбоље руске композиторе свих времена, уз Петра Иљича Чајковског, Сергеја Рахмањинова или Сергеја Прокофјева. Уз то, јасан му је језик којим кроз музику "говори" Шостакович, осећа и разуме његову трагедију и тежак живот који је имао.

Виолиниста је открио да репертоар концерта некад креира сам, понекад у договору с диригентом или оркестром, те да му је вечерас шести пут да свира концерт Шостаковича у последњих месец дана, а делима овог руског композитора је отворио и сезону у Загребачкој филхармонији.

"На овом фестивалу сам први пут имао концерт пре више од 20 година. Бемус заиста обожавам, мислим да дирекција и организација раде феноменалан посао, јер овде долазе сви велики светски музичари. Бемус успева и са великим и малим буџетима да нађе неко компромисно решење, прилагоде се и реализују врхунске концерте", нагласио је Симовић, те додао да колико год воли Коларчеву задужбину, сматра да аудиторијум заслужује већу салу у престоници.

Роман Симовић је наступао у многим водећим светским дворанама – Велика сала Конзерваторијума "Чајковски" у Москви, Марински дворана у Санкт Петербургу, Карнеги хол у Њујорку, Гранд Опера хаус у Тел Авиву, Викторија хол у Женеви, дворана "Рудолфинум" у Прагу, "Барбикан" у Лондону, Арт центар у Сеулу, "Григ" у Бергену.

Добитник је награда на међународним такмичењима "Јампољски" (Русија), Родолфо Липицер" (Италија, прва награда), "Сион Вале" (Швајцарска) и Хенрик Вијењавски (Пољска). 

Осим што је успешан солиста, Симовић је и концертмајстор Лондонског симфонијског оркестра.

image