Култура

"Шест сцена - коментара" на Коларцу: Београдска филхармонија одаје почаст композитору Зорану Ерићу

Пријатељица оркестра, виолончелисткиња са међународном каријером Маја Богдановић, извешће исте вечери и српску премијеру композицији "Плеши" Британке Ане Клајн
"Шест сцена - коментара" на Коларцу: Београдска филхармонија одаје почаст композитору Зорану Ерићу© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Београдска филхармонија одаће почаст недавно преминулом композитору Зорану Ерићу (1950-2024) извођењем његових "Шест сцена - коментара", под палицом диригента Морица Гнана, 2. фебруара (20:00) у Коларчевој задужбини.

"Тематски материјали од којих се гради ово дело потичу из опуса позоришне музике које је Ерић раније компоновао за представе 'Антигона' у Њујорку, 'Бановић Страхиња', 'Каролина Нојбер' и 'Процес'", наводи се у саопштењу.

Београдска филхармонија је подсетила да је Ерићево дело обележило новију историју њиховог оркестра, нашавши се на репертоару прве турнеје по Шведској 2006. године.

Како је најављено, у улози солиста су филхармоничари Мирослав Павловић, Ксенија Милошевић и Мирјана Нешковић, а пријатељица оркестра, виолончелисткиња са међународном каријером Маја Богдановић извешће исте вечери и српску премијеру композицији "Плеши" Британке Ане Клајн.

"Концерт крунише једно од омиљених дела на репертоару 'Живот јунака' Рихарда Штрауса. Раскошна симфонијска поема, има шест делова који музички осликавају јунака, његове непријатеље, партнере, јунака у борби и у миру, као и јунаково повлачење из света и завршетак", наводи се у саопштењу.

image
VV inauguration
banner