Култура

Коларац слави 92. рођендан: У Београд стиже Сергеј Давидченко, победник Чајковски такмичења

У Коларцу ће 3. априла концерт одржати руски пијаниста Денис Мацујев са Симфонијским оркестром РТС-а, под диригентом Дејаном Савићем
Коларац слави 92. рођендан: У Београд стиже Сергеј Давидченко, победник Чајковски такмичења© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Концертом руског пијанисте Сергеја Давидченка 4. фебруара биће прослављен 92. рођендан регионално најакустичније, Велике дворане Коларчеве задужбине, изјавио је за Танјуг управник Коларца Александар Пековић.

Подсетивши да је дворана свечано отворена 4. фебруара 1932. године концертом Београдске филхармоније, Пековић је рекао да ће сада рођендан обележити млада светска звезда Давидченко, последњи победник престижног Чајковски такмичења.

Према његовим речима, Давидченко ће свирати Шостаковичев Први клавирски концерт, у пратњи Београдског камерног оркестар, који је од 2022. резиденцијални у Коларцу, а наступиће и солиста на труби Александар Солунац, док је диригент Александар Којић.

Имућни трговац Илија Милосављевић Коларац (1800-1878) оставио је опоруком своју имовину за оснивање народног "Универзитета Илије Милосављевића Коларца", а његова жеља је испоштована изградњом и отварањем здања његове задужбине 1932. године.

Пековић је напоменуо да је у Коларац после три деценије договором враћен клавир марке "блухнер" који је овде стигао у јануару 1932. године. Клавир се тренутно налази у атријуму Коларца, а Пековић је нагласио да су на њему овде свирали Сергеј Прокофјев, Артур Рубинштајн и неки од највећих пијаниста 20. века.

Пековић је најавио да посетиоце у Коларчевој задужбини ове године очекује велики број концерата које ће сами организовати, или уз партнере као што су Музичка продукција Радио-телевизије Србије, Београдска филхармонија и други.

У Коларцу ће 3. априла концерт одржати пијаниста Денис Мацујев са Симфонијским оркестром РТС-а, под диригентом Дејаном Савићем, најавио је Пековић.

Он је казао да 26. марта долази холандски композитор и музичар Јуп Бевинг за наступ у оквиру "Циклуса у фоајеу", где "у чаробној атмосфери за стотињак људи" бивају угошћени извођачи који гравитирају око класике.

Пековић је рекао да је након доласка на чело Коларчеве задужбине пре годину и по позвао пријатеље куће, архитекте Брану Митровића и Дејана Миљковића да воде рачуна о статусу и изгледу зграде.

"Морамо грађевини са изузетним значајем дати виталност, јер се ближимо њеном првом веку", нагласио је Пековић који је најавио и да ће Клуб Коларца бити ново концертно место.

Према његовим речима, радиће се и на унапређењу сале, због седења и акустике, као и читав део од уласка зграду до улаза у дворану

image
VV inauguration
banner