Култура

Виолинисткиња Лана Зорјан из Новог Сада најбоља млада уметница на свету (ВИДЕО)

Младој музичарки награда ће бити уручена 12. априла у Валенсији, где ће са симфонијским оркестром извести Равеловог "Цигана", али ће пре тога 20. фебруара наступити у новосадској Градској кући
Виолинисткиња Лана Зорјан из Новог Сада најбоља млада уметница на свету (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ Gordana Jović Atlagić/ bg

Шеснаестогодишња виолинисткиња Лана Зорјан прва је музичарка из Србије која је добила признање Интернешенел класикал мјузик аворд (ИЦМА) – Откриће године 2024, познатијe као Оскар у свету класичне музике.

Награду јој је доделио жири који је чинило 19 музичких критичара из различитих држава, а гласање је било тајно.

Млада музичарка је студенткиња Академије уметности у Новом Саду, у класи Стефана Миленковића. Активна је 11 година, добила је више од 60 награда а до остварених резултата довели су је труд, рад и таленат.

"Дневно вежбам шест сати, некад и више. Радим колико сматрам да је потребно, колико желим да пређем, колико да вежбам. Континуитет и рад су најважнији за стицање технике. Рецимо да је пут ка успеху као једна планина и ако идете горе, она никад неће бити скроз равна, увек ће бити препрека. Кад год гледате из даљине, увек идете ка горе и тако је и са успехом. Колико радим, толико ће се огледати у успеху", рекла је Лана Зорјан.

Виолину је почела да свира са четири године, а та љубав потиче из породице јер јој је отац оперски певач, а мајка професор виолине.

"Са 18 месеци сам први пут слушала оперу, а код маме сам ишла да слушам како предаје. То ми је дало инспирацију, али знам да сам имала велику жељу. Сећам се и колико сам била срећна кад сам добила прву виолину. Да се моји нису одрицали толико ствари, претпостављам да не бих ни свирала", рекла је Зорјанова.

Поменуто музичко признање додељује се само једном младом уметнику млађем од 18 година из целог света, без обзира на то који инструмент свира, а овога пута је конкурисало 375 музичара.

Лану Зорјан је за награду номиновала Лихтенштајн академија посебних талената, а признање ће примити 12. априла у Валенсији, где ће са симфонијским оркестром извести Равеловог "Цигана". Концерт ће преносити "Дојче веле".

Очекује је и посета Италији, али пре свега концерт у Новом Саду, у Градској кући 20. фебруара.

image