Култура

Слика Паје Јовановића "Одмор башибозука" стигла у Београд

Потребно је да завршимо све царинске и музејске процедуре пре него што ово ремек-дело изложимо јавности, казала је директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић
Слика Паје Јовановића "Одмор башибозука" стигла у Београд© Sothebys

Слика Паје Јовановића "Одмор башибозука", купљена на аукцији лондонског "Сотбија", стигла је у Београд, потврдили су Танјугу у Министарству културе.

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић казала је да је пре излагања дела јавности потребно да се заврше царинске и музејске процедуре.

"Потребно је да завршимо све царинске и музејске процедуре пре него што јавности изложимо ово ремек-дело. Верујем да ће Јовановићева слика изазвати велико интересовање поштовалаца врхунске уметности и учинићемо све да се артефакт што пре нађе пред оком јавности. Срећни смо што се слика нашег уметника вратила кући" казала је Медаковић.

О термину и месту излагања јавност ће бити обавештена након завршетка свих неопходних музејских процедура које су потребне да би ово ремек-дело било доступно очима домаће и светске јавности.

Музеј града Београда је на аукцији "Сотби" у Лондону купио дело Паје Јовановића "Одмор башибозука".

Слика је на аукцији названој "Пут свиле – слике оријенталиста и намештај из резиденције у Белгравији" продата за 304.800 фунти, односно 349.500 евра, иако је пре аукције процењивана на износ од 70.000 до 100.000 фунти.

Прва понуда је износила 130.000 фунти.

Ради се о уљу на дасци чије су димензије 41 пута 32,5 центиметара.

Музеј града Београда, који је ушао у преписку са "Сотбијем", се у трку упустио уз подршку државе.

Ранији власник слике до ње је дошао на аукцији куће "Кристис" 1994. године, с тим да је слика тада продата под називом "Арнаутски ратник".

image