Култура

И Србија учествовала на отварању конгреса русофила: Ивана Жигон награђена највећим аплаузом у Москви

После специјалне награде коју је глумица у јануару добила од белоруског председника Александра Лукашенка, данас смо имали прилику да гледамо Ивану окружену русофилима из различитих земаља света који су јој прилазили и емотивно говорили да су чак и плакали док су слушали њену интерпретацију и говор
И Србија учествовала на отварању конгреса русофила: Ивана Жигон награђена највећим аплаузом у Москви© Лична архива

Србија је изабрана од двадесет земаља да говори на главном отварању Другог конгреса Међународног покрета русофила, а првакиња Народног позоришта, председник Друштва српско-руско-белоруског пријатељства Ивана Жигон, имала је част да представи нашу земљу и да се обрати публици после руског филозофа Александра Дугина, портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, представника Јапана, Кине, Индије, Америке...

"Драга браћо и сестре, јер смо сви ми грађани света- браћа и сестре од кад је света и века. На мостовима у Београду 1999. рецитовала сам 'Пркосну песму' Добрице Ерића и тада смо знали да смо циљ НАТО пакта, као што и сада на овом мосту, који је могла да уприличи само Русија коју наш народ не зове узалуд 'матушка' Русија – на овом мосту који спаја све људе света, ми и даље знамо да смо на нишану тамних сила који руше планету и људске вредности", обратила се публици Ивана.

Током свог наступа, Ивана је рецитовала "На овом мосту пријатељства" и "Пркосну песму" на руском језику и добила један од највећих аплауза, као и много комплимената да је њен говор био најемотивнији на овом догађају.

После специјалне награде коју је глумица у јануару добила од белоруског председника Александра Лукашенка, данас смо имали прилику да гледамо Ивану окружену русофилима из различитих земаља света који су јој прилазили наводећи да су чак и плакали док су слушали њену интерпретацију и говор.

"Била ми је велика част бити међу истинским грађанима света, а подсећам на то да је Достојевски говорио за свог јунака, руског интелектуалца Версилова да је 'последњи Европљанин'. Наравно, говорити после тако великих људи попут Марије Захарове, Александра Дугина и свештеника Андреја Ткачкова, кога редовно пратим на интернету, за мене је велика част и обавеза да још једном свим срцем представим своју земљу. Оно што нам свима фали у епохи када се говори о крају европске цивилизације је свест о томе да се пустиња шири брже него трава, као и да је сваком човеку на свету, био он у Европи, Србији, Русији, потребна специјална духовна операција да спаси своју душу", наглашава Жигон.

image