Култура

Милош Биковић на Светском фестивалу младих у Русији

Биковић ће говорити о томе како су Русија и Србија историјски повезане и зашто се, упркос западној русофобији, није променио његов однос према Руској Федерацији
Милош Биковић на Светском фестивалу младих у Русији© Tanjug/JADRANKA ILIĆ

Српски и руски глумац Милош Биковић биће један од говорника на трибини "Знање. Првo" на Светском омладинском фестивалу у Русији.

Он ће говорити о томе како су Русија и Србија историјски повезане и зашто се, упркос западној русофобији, није променио његов однос према Руској Федерацији, пренеле су "РИА Новости" саопштење друштва "Знање".

Друштво "Знање" подсетило је да је у фебруару 2021. године Милош Биковић добио руско држављанство, a глумац je приметио да је за њега учешће у културном животу Русије "благослов и срећа" и да се осећа као "активан члан руског друштва".

"Руска култура ми је у срцу. Тако се осећам не само ја, већ верујем и многи Срби. Можемо рећи да смо два народа са једном душом, са једним културним кодом. Наше историјске судбине су веома сличне, а ову везу је тешко прекинути", рекао је Биковић.

"Волим да снимам у Русији, волим руску кинематографију. Сваке године у земљи се снима на десетине филмова који говоре о неизбежним изазовима, дотичу се питања очувања културних и духовних вредности. Често се покрећу сложене теме младих талентованих стваралаца. И ово је невероватно. Верујем у младу генерацију Русије", додао је он, наводи се у саопштењу.

Светски фестивал младих одржаће се од 1. до 7. марта указом председника Русије Владимира Путина на савезној територији Сиријуса. У програму фестивала учествоваће 20.000 људи, од којих су половина странци.

image
VV inauguration
banner