Култура

Београдско драмско позориште прославило 77 година рада: Биковићу награда "Татјана Лукјанова"

Специјалне награде за партнерску игру додељене су Иви Илинчић и Светозару Цветковићу у "(Пра)фаусту", а признање за уметничко остварење редитељки представе "Тихо тише" Ани Јанковић
Београдско драмско позориште прославило 77 година рада: Биковићу награда "Татјана Лукјанова"© Tanjug/RADE PRELIĆ

Дан Београдског драмског позоришта, као и 77. рођендан тог театра, прослављен је доделом годишњих признања и подсећањем на све уметнике који су стварали историју позоришта на Крсту протеклих деценија, постављајући темеље за савремене генерације, али и оне које ће тек доћи.

Награда за вишегодишњи допринос носи име Татјане Лукјанове, једне од легендарних глумица ове куће, а ове године припала је глумцу Милошу Биковићу.

"Веома се радујем данашњем дану, јер сам прве кораке направио у овом позоришту, играјући са са великим Драганом Николићем на сцени. Имао сам, додуше, само једну реплику. Тада за више нисам ни био", рекао је Биковић.

"Посматрам ово позориште од своје 14. године, а сада имам 36. Радујем се што добија на снази, сјају, здрављу. Што је запослило много младих људи и довело много талентованих колега из региона. БДП постаје место сусрета, место где се дух и тело у стваралачком загрљају тријумфују. Хвала свима који су нам помогли да театар ставимо у први план у овом времену бесмисла, када се уметност бори за своје место и пажњу која му припада", додао је.

Специјалне награде за партнерску игру додељене су Иви Илинчић и Светозару Цветковићу у "(Пра)фаусту", признање за уметничко остварење редитељки представе "Тихо тише" Ани Јанковић, Жига Дивјак добио је награду за ауторски пројекат "Будућност", док је глумац Озрен Грабарић бриљирао у две улоге - Мефиста у "(Пра)Фаусту" и насловне у "Швејку".

"На данашњи дан сећамо се свих којих више нема а стварали су БДП, као и драгог Јагоша Марковића чији смо кутак направили на месту где је обично остављао свој бицикл, уз две фотографије из његових представа - 'Сумрак богова' и 'Дивље месо'. И његов цитат да је 'позориште пречица до људских душа'. Поставили смо бицикл у амбијенту његових омиљених елемената, а то су практикабл и рефлектор...", сa пуно емоција обратио се гостима Југ Радивојевић, директор БДП.

"Вечерас ћемо се сетити и пострадале деце из 'Рибникара' и њиховог чувара Драгана, јер смо премијеру 'Гидионовог чвора' посветили њима. Да подсетим, прошле године смо одиграли више од 330 представа у кући, више од 50 на гостовању. Желимо да БДП, као најстарије градско позориште, основано 12. августа 1947. буде прави репрезент града и земље. Зато морамо дизати лествицу сваке године и ићи у корак са најбољима. Верујем да то и радимо", додао је.

image
VV inauguration
banner