Култура

Представљена "Илустрована историја Срба за децу" у издању СКЗ-а

Аутори књиге су Миленко М. Вукићевић и Раде Ристановић, а издање је приредио Драган Лакићевић
Представљена "Илустрована историја Срба за децу" у издању СКЗ-а© Српска књижевна задруга

У свечаној сали Српске књижевне задруге представљена је књига "Илустрована историја Срба за децу" аутора Миленка М. Вукићевића (1867–1930) и Радета Ристановића (1983).

Књига је наставак богате литературне традиције за млађе генерације и представља значајан допринос у образовању и васпитању деце, преносећи проверене вредности српске историје на занимљив начин, наводи се у саопштењу СКЗ-а о њиховом новом издању.

Како се додаје, Вукићевић и Ристановић обогатили су је својим знањем и историјским увидима, књигу је приредио Драган Лакићевић, а аутор илустрација је Дарко Гркинић, илустратор "Политикиног забавника".

Објављивање је помогла Љиљана Вернер, преко фондације "Хилдегард–Хили Кеслер".

На представљању новог издања, главни уредник Српске књижевне задруге Никола Маринковић нагласио је да ова књига представља класичан приказ српске историје, јер је Миленко Вукићевић био један од главних историчара-педагога за време Краљевине Србије и Краљевине СХС.

Раде Ристановић, један од водећих историчара млађе генерације, навео је изазове који су пратили писање ове књиге, наглашавајући да је тешко писати за децу и да су књиге овог типа битне у изградњи везе између деце и историјских чињеница.

Ова књига представља несумњиво важан додатак књижевном стваралаштву за децу, омогућавајући млађим генерацијама да на доступан и интересантан начин упознају богатство српске историје, истакао је на крају представљања Душко Бабић, управник СКЗ-а.

Он је најавио квиз за ученике петог и шестог разреда основне школе, који ће бити организован у другој половини априла у просторијама наше најстарије издавачке куће.

image