Култура

Библиотека града Београда прославила 96. рођендан: Неизмерна улога у очувању културне баштине

У саставу највеће позајмне библиотеке у Србији налази се 13 општинских библиотека с територије Београда, а располаже фондом од више од 1.800.000 јединица
Библиотека града Београда прославила 96. рођендан: Неизмерна улога у очувању културне баштине© Zorana Mandic/ATAImages

Библиотека града Београда (БГБ) прославила je свој дан доделом награда "Марија Илић Агапова" – за најбољег библиотекара града Београда, "Глигорије Возаровић" – за најбољег издавача, затим награде за најчитанију књигу страног аутора, као и признања "Читалац године", те "Повеље за изузетан допринос".

Награда "Марија Илић Агапова" припала је докторки библиотекарства и професорки Универзитета у Београду у пензији Десанки Стаматовић за њен изузетан и стручни допринос библиотекарству, као ауторки више десетина чланака, студија, истраживачких радова и елабората.

Жири у саставу директорка БГБ Јасмина Нинков и академици Миро Вуксановић и Михаило Пантић, одлучио је да Награда "Глигорије Возаровић" припадне кући "Агора".

"Издавачка кућа 'Агора' наставља са неговањем традиције објављивања квалитетне домаће и иностране литературе, као и мисије очувања и живљења књижевности у савременом друштву", навео је жири.

"Читалац године 2023" припао је деветогодишњем Димитрију Милошевићу са Вождовца, као најактивнијем читаоцу, у категорији деце до 14 година, коме је позајмљен највећи број књига из библиотеке.

"Повеља за изузетан допринос" додељена је новинарки листа "Политика" Александри Куртеш за њено промовисање књиге, читања и активности БГБ током 2023. године.

Издавачка кућа "Одисеја" награђена је за најчитанију књигу страног аутора у 2023. години – "Историју пчела" Маје Лунде.

Осврћући се на 2023, директорка БГБ је истакла да је уписано 158.574 чланова, набављено 73.339 јединца грађе, а издато 1.298.022 јединица, док је 868.649 корисника посетило културне програме библиотеке, читаонице и користило њихове референтне услуге.

Библиотека града Београда је у 2023. објавила зборник "Сенке судбина" о књижевном стваралаштву Радослава Петковића, "Написати роман!" Миомира Петровића, "Слободан Новаковић – личност као метафора" и друго допуњено издање књиге "Бити библиотекар".

Секретар за културу Града Београда Наташа Михаиловић Вацић је истакла да с поносом обележавамо 96. рођендан БГБ, која је "срце нашег културног живота, њена улога у очувању културне баштине је неизмерна, а допринос образовању непроцењив".

Чином свечаног освећења Општинске библиотеке и Музеја 11. јануара 1931. године Београд је добио савремену градску библиотеку, век након прве позајмне Библиотеке вароши београдске Глигорија Возаровића.

Библиотека града Београда највећа је јавна позајмна библиотека у Србији, а у њеном саставу се налази 13 општинских библиотека с територије града Београда, и располаже фондом од више од 1.800.000 јединица.

image