Култура

Завршена смотра документарног филма о НАТО агресији: Да се не заборави (ФОТО)

У Југословенској кинотеци приказана је изложба фотографија бомбардованих архитектонских остварења, у склопу свечаног отварања филмске смотре
Завршена смотра документарног филма о НАТО агресији: Да се не заборави (ФОТО)© РТ Балкан

"Дa се не заборави", назив је и мото програма обележавања четврт века од почетка агресије НАТО на Србију и Црну Гору, који je почео отварањем изложбе фотографија на ту тему, у Дому војске Србије, а завршио се данас у Југословенској кинотеци пројекцијом последњих пет филмова.

Наиме, у Југословенској кинотеци приказана је изложба фотографија бомбардованих архитектонских остварења, у склопу свечаног отварања филмске смотре.

Први филм је био документарац Драгана Елчића "НАТО агресија на СРЈ... на мир последице", а затим пројекције остварења "Миленијумска грешка" Александра Кајевића, "Невидљиви Срби" Фулвија Грималдија, "Геноцид на Балкану", инсерт из филма "Смртоносна прашина" Фридера Вагнера, и "Зашто" Јелене Милинчић и Анисе Науи.

У суботу програм је почео пројекцијом филма "НАТО агресија на СРЈ... на мир хумане бомбе" Елчића, затим приказани су "Гнездо" Миливоја Несторовића, "Воз" Горана Костића", "Герника 2" Огњена Петковића и Љиљане Вернер, "За слободно небо" Застава филма, "Уранијум 238 - моја прича" Миодрага Миљковића и Срђана Алексића и "Чекајући Хандкеа" Горана Радовановића.

Данас, у недељу, уједно и последњег дана међународне конференције "Од агресије до новог праведног поретка", приказани су Елчићев филм "НАТО агресија на СРЈ... на мир последице", потом "No comment" Драгана Станића, "Отето Косово" Вацлава Дворжака, "Експеримент наживо" Андрије Димитријевића и Александре Станковић - Нешић, и "Војска Југославије у одбрани од НАТО агресије" Милуна Вучинића и Горана Костића.

image