Србија и Балкан

Примаков: Што више будемо говорили о НАТО агресији, лажљиви западни медији ће теже испирати мозгове

Русија је 1999. године била у доста лошијем и слабијем положају, и све што је могла да тада уради је била политичко-дипломатска реакција, оцењује директор "Россотрудничества" Јевгениј Примаков
Примаков: Што више будемо говорили о НАТО агресији, лажљиви западни медији ће теже испирати мозговеGetty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

Русија је још 1999. године схватила да ће се некажњивост НАТО агресије на Југославију, и жеља Алијансе да брани своје предности и власт кроз снагу, пре или касније одразити на безбедност Русије, а то је оно што сада видимо у Украјини, каже за РТ Балкан директор "Россотрудничества" Јевгениј Примаков.

У разговору са РТ Балкан на међународној конференцији "Од агресије до новог праведног поретка", која се у Дому војске одржава поводом 25. годишњице НАТО агресије, Примаков напомиње да је Русија 1999. године била у доста лошијем и слабијем положају, и све што је могла да тада уради је била политичко-дипломатска реакција.

"Желим да нагласим да је Русија ојачала и да чврсто стоји на ногама, али и свет је постао компликованији и опаснији. Нажалост, западне елите изгубиле су било какав страх од великог рата. Видимо доста бесмислених и храбрих менаџера, а не одговорних политичара. Због тога је ситуација сада доста опаснија у међународном смислу него 1999, можда чак и од 1962 године, у време Kарипске кризе", сматра наш саговорник. 

Одговарајући на питање какав сигнал је НАТО послао свету са данашње тачке гледишта, Примаков је подсетио на речи чувеног руског писца Александра Солжењицина, "да није најстрашније било уништавање Југославије, већ то што је био срушен систем међународног права, његов смисао".

"Солжењицин је написао: 'НАТО нам је отворио нову епоху, као Хитлер који је напустио Друштво народа, и као резултат тога је почео Други светски рат'. Такође, организације УН и Савет Безбедности биле су одбачене од НАТО-а. Солжењицин је и предвидео да сви идемо ка јако опасном и страшном свету. Предвидео је чак и потрес који чека тај свет, на почетку 22. века. Све што сада видимо су последице те некажњивости Алијансе, која је бомбардовала Југославију, на челу са САД", указује Примаков.

Шеф "Россотрудничества" истиче да су сва оваква дешавања и конференције изузетно потребне и јако важне.

"На овој конференцији су били јако занимљиви излагачи. Kако са историјске, тако и са идејне тачке гледишта. Мислим да је јако важно да ветерани тог рата, који су командовали војском, данас могу пренети истину о тим догађајима великом броју људи. Што више људи буде знало о тој стварној историји и догађајима, мање су шансе да ће лажљиви западни медији моћи да испирају мозгове", закључио је Примаков.

image
VV inauguration
banner