Култура

Нови филм Франсиса Форда Кополе премијерно у Кану, Лукасу награда за животно дело

Гала премијера Кополиног филма "Мегалополис", на којем је радио 40 година и уложио 100 милиона долара, биће одржана 17. маја на Кроазети
Нови филм Франсиса Форда Кополе премијерно у Кану, Лукасу награда за животно дело© Tanjug/Jordan Strauss/Invision/AP

Нови филм редитеља Франсиса Форда Копола "Мегалополис" биће премијерно приказан у званичној конкуренцији 77. Филмског фестивала у Кану. Гала премијера филма биће одржана 17. маја, објавио је амерички магазин "Верајети", уочи сутрашњег објављивања комплетног програма фестивала који почиње 14. маја.

Копола је за "Мегалополис" написао сценарио још осамдесетих и коначно је завшрио филм, уложивши више од 100 милиона долара сопственог новца у пројекат.

Иако се детаљи радње филма не отркивају много, а Копола филм често назива неописивом енигмом, званични синопсис гласи: "Судбина Рима прогања савремени свет који није у стању да реши сопствене друштвене проблеме у епској причи о политичким амбицијама, генијалностима и љубавним конфликтима".

Прича је смештена у алтернативну верзију Њујорка под називом "Нови Рим".

"Колико често мислим на древни Рим? Поприлично, јер је Римска република послужила као пример мојој земљи Америци и њеним институцијама и била је инспирација за мој предстојећи филм 'Мегалополис'", написао је Копола на Инстаграму прошлог септембра.

Он је навео да се његова фасцинација Римском Републиком заснива на борби између политичких партија током које је интерес републике попустио "амбицијама неколицине моћних људи који су заступали циљеве политичких партија да успоставе сопствено богатство и власт ослањајући се на оружане снаге да постигну те циљеве".

Иначе, организатори фестивала у Кану, који почиње 14. маја, раније су најавили премијере филмова "Фуриоса: Сага о лудом Максу" Џорџа Милера и "Хоризонт, америчка сага" Кевина Костнера.

Раније данас, саопштено је да ће амерички редитељ и продуцент Џорџ Лукас, идејни творац "Ратова звезда" добити почасну "Златну палму" за животно дело.

image
VV inauguration
banner