Култура

Међународни дан музеја у Галерији Матице Српске: Потрага за сликама уз помоћ батеријских лампи

На програму је и драмска радионица за тинејџере, као и породична авантура и креативна радионица у Парку скулптура "На таласима уметности"
Међународни дан музеја у Галерији Матице Српске: Потрага за сликама уз помоћ батеријских лампи© Katarina Drajic/ATAImages

Галерија Матице српске (ГМС) најавила је данас бесплатан програм којим ће 18. маја прославити Међународни дан музеја и Европску ноћ музеја. 

"Овогодишња тема 'Музеји за образовање и истраживање' наглашава управо значај музеја као динамичних образовних институција које подстичу учење, откривање и културно разумевање", истакнуто је у саопштењу.

Како је најављено, од 11 у Креативној радионици "Ноћ у музеју" деца ће се са музејским едукаторима прошетати мрачим простором Галерије и уз помоћ батеријских лампи тражити слике, а у 13 ч је промоција књиге "Двадесет година одрастања уз уметност".

На програму од 16 је драмска радионица за тинејџере са Центром за позоришна истраживања, а у 17 је породична авантура и креативна радионица у Парку скулптура "На таласима уметности".

Како је најављено, у 18 ч је "Отворени конзерваторски атеље", у коме ће посетиоци имати прилику да завире у њихов конзерваторски атеље, док им се од 19 пружа прилика да завирe у свечане салоне галерије, који носе имена по Теодору Павловићу, секретару Матице српске (1837–1854) и Лепосави Шелмић, управници ГМС (1988–2002), а често нису отворени за јавност.

"Изложба 'Инспирисани Француском' (20 ч) показује нам на који начин су српски уметници доживели Француску. Као незаобилазан део тзв. 'радости живота' јесте било и остало вино, а посебно шампањац, у којем уживају и дан данас сви посетиоци ове земље", наведено је у саопштењу.

Из Галерије Матице Српске су најавили за 22 ч програм "Бијонсе у Лувру. Уметност, моћ и идентитет".

image