Србија и Балкан

Матица српска апелује: Власт у Црној Гори да одбаци лицемерну и лажну резолуцију

Није ли овакво понашање Немачке, као и земаља нове осовине који су "спонзори" сребреничке резолуције, цинизам и лицемерје незабележено у новијој историји међународних односа, наводи се у саопштењу Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори
Матица српска апелује: Власт у Црној Гори да одбаци лицемерну и лажну резолуцију© Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори

Матица српска - Друштво чланова у Црној Гори упутила је апел црногорској Влади и скупштинској већини да одбаце, како су поручили, "лицемерну и лажну" резолуцију која "нама, Србима, Црногорцима и Херцеговцима, пришива стигму геноцидног народа", преносе подгоричке "Вијести".

"Обраћамо апелом да званична Црна Гора не подржи тзв. резолуцију о Сребреници којом се један ратни злочин из геополитичких разлога квалификује као геноцид, како би се прикрио истински геноцид над српским народом у 20. веку, како би се амнестирали они који су над њим починили тај геноцид, а код преживелих потомака наметнуло осећање кривице и потчињености", наводи се у саопштењу које потписује Јелица Стојановић, председница Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори.

Стијановић подсећа се да резолуцију о Сребреници, "заједно са 'случајном' Руандом, подноси наш 'стари знанац', Немачка" која је, како наводи, "вишеструки повратник у злоделима над српским народом током 20. века", и додаје да је "најновији акт непријатељства раван нацистичком шестоаприлском бомбардовању Народне библиотеке у Београду којим је покушано уништење историјског памћења целог једног народа и којим је потом настављен покушај његовог физичког уништења".

"Верујемо да вам је познато да Савезна Влада Немачке подноси Генералној скупштини УН нацрт резолуције по којој би 11. јул био проглашен 'Међународним даном сећања на геноцид у Сребреници' и то у тренутку када је усвојена тужба коју је Никарагва подела Међународном суду правде против Немачке 'за помагање и подржавање геноцида' у Гази, где је за неколико месеци убијено 10.000 жена и 14.000 деце. Притом, та иста Влада Немачке – не осврћући се на изјаву Ефраима Зурофа, шефа центра ''Симон Визентал' у Јераусалиму, дату поводом сребреничке резолуције, да 'није сваки ратни злочин случај геноцида' – бестидно одбацује оптужни предлог Никарагве против ње 'за помагање и подржавање геноцида' у Гази", истиче Стојановић.

Упитала је и "није ли овакво понашање Немачке, као и земаља нове осовине који су 'спонзори' сребреничке резолуције, цинизам и лицемерје незабележено у новијој историји међународних односа".

"Није ли потенцијална подршка Црне Горе том лицемерју и цинизму оглушење о правду и право, историјску истину и чињенице? Није ли убеђивање грађана Црне Горе да ће подршка немачком цинизму и лицемерју донети помирење у самој Црној Гори и њеном суседству нешто још црње и горе од цинизма и лицемерја".

Стојановић поручује да су, "за слободно и иоле политички писмено јавно мњење у Црној Гори", одговори на ова питања "недвосмислено потврдни".

"Стога би требало да послушате тај глас, као глас савести и да одбаците лицемерну и лажну резолуцију која нама, Србима, Црногорцима и Херцеговцима, пришива стигму геноцидног народа, и да будете свесни личне моралне, политичке и историјске одговорности коју ћете трајно и неопростиво понети уколико се о тај глас самопоштовања оглушите и одлучите да слободарску, достојанствену, непокорну, светосавску и његошевску Црну Гору баците под ноге туђих интереса, и тако својеручно још једном забетонирате јаме и затрете стратишта на којима су мученичком смрћу страдали наши преци од оних чији су потомци данас предлагачи сребреничке резолуције", закључује се у саопштењу.

image