Култура

Отворена изложба дела Уроша Предића у Галерији САНУ

Под кровом Галерије Српске академије наука и уметности представљена су уметничка дела из различитих колекција која ће публици пружити увид у животне, стваралачке и тематске просторе Уроша Предића
Отворена изложба дела Уроша Предића у Галерији САНУ© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Након веома успешне реализације изложбе "Урош Предић - живот посвећен лепоти и уметности" у Галерији Матице српске, у нешто измењеном облику изложба је представљена вечерас у Галерији Српске академије наука и уметности у Београду.

Изложба "Урош Предић - достојанство свакидашњице", чији су аутори Снежана Мишић и Игор Борозан, настала је као резултат наставка вишедеценијске успешне сарадње Галерије Матице српске и Галерије САНУ на промоцији и представљању националне уметности и културне баштине.

Овога пута две институције спојио је уметник Урош Предић, који је током читавог свог дугог и стваралачки изузетно плодног живота био нераскидиво повезан и са Матицом српском и са Српском академијом наука и уметности.

Изложбу је отворио академик Зоран Кнежевић, председник САНУ.

Под кровом Галерије Српске академије наука и уметности представљена су уметничка дела из различитих колекција која ће публици пружити увид у животне, стваралачке и тематске просторе Уроша Предића.

Поред дела из Галерије Матице српске, Српске академије наука и уметности, Матице српске, Народног музеја Србије, Народног музеја Зрењанин, Српске православне цркве, Музеја града Београда, Факултета ликовних уметности у Београду и многих других, на изложби су се нашли и радови из приватних колекција од којих већина до сада није била излагана па самим тим ни доступна широј јавности, попут дела "Пророк Амос", "Васкрсење Лазарево", "Тајна вечера" и друга.

Кроз неколико целина: анегдотски и социјални жанр, религиозно сликарство, портрети, теме из националне историје, везе са Матицом српском и Српском академијом наука и уметности, поставка изложбе је представило Предићева основна тематска опредељења.

Међу изложеним сликама су и оне кључне, најпознатије: "Девојка на студенцу", "Косовка девојка", "Надурена девојчица", "Херцеговачки бегунци" и многе друге.

Захваљујући сарадњи са Катедром за рачунарску графику Факултета техничких наука у Новом Саду и примени савремених технологија, на изложби је доступан и иконостас цркве Светог великомученика Георгија у Бечеју.

Изложбу прати истоимени каталог аутора проф. др Игора Борозана, историчара уметности, и др Снежане Мишић, музејске саветнице, као и изложбена свеска Урош Предић и и његова дела у Српској академији наука и уметности ауторке Јелене Межински Миловановић, музејске саветнице.

Током трајања изложбе биће реализован богат пратећи програм у виду различитих предавања средом у 18 сати у циљу сагледавања Предићевог стваралаштва из различитих углова, као и многобројних вођења: кустоских уторком и петком у 18 сати и четвртком у 12 и ауторских суботом у 13 и недељом у 12 сати.

За најмлађе биће приређене три креативне радионице 23. марта, 20. априла и 18. маја у 12 сати.

image