Култура

Селаковић: Ако ми не чувамо српску ћирилицу, нико други неће

Манифестација посвећена српском писму указује на то да је ћирилица угрожена и да за њу нису баш најбољи и најсјајнији дани, опоменуо је министар културе
Селаковић: Ако ми не чувамо српску ћирилицу, нико други неће© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ/ nr

Ћирилица, уз српски језик, једна је од најважнијих карактеристика српског културног бића, изјавио је министар културе Републике Србије Никола Селаковић отварајући манифестацију "Ћирилична баштина" у Бајиној Башти која ће трајати до 26. маја.

"После времена озбиљне и добре економске обнове Србије, следи нам све више време наше духовне обнове, а један од првих и најважнијих задатака јесте да на српском културном простору чувамо и негујемо наш прелепи српски језик и нашу савршену, најлепшу и најбољу ћирилицу", рекао је Селаковић.

Додао је да "ако ми Срби српску ћирилицу не чувамо, не негујемо и њоме не пишемо, нико то неће чинити", саопштило је Министарство културе.

Селаковић је рекао да манифестација посвећена ћирилици указује на то да је ћирилица угрожена и да за њу нису баш најбољи и најсјајнији дани.

"У времену посустајања и декаденције духовне, културне, свеопште друштвене која нас је захватила пре неколико деценија, постоји нешто лепо, светло и добро, а то је чињеница да се неко против тога побунио, да је неко подигао глас за спас једног обележја српског националног бића, културе, уметности, свеукупног историјског стваралаштва нашег српског народа", нагласио је Селаковић.

Подсетио је да су побуну повели управо у Бајиној Башти доносећи Декларацију о заштити и неговању ћирилице, а потом организацијом манифестације "Ћирилична баштина" и спровођењем низа активности које су везане за заштиту, неговање и промоцију ћирилице.

Говорећи о почецима описмењавања српског народа, министар је рекао да је тај почетак писмености наших предака везан за ћириличко писмо, као и наша национална еманципација и наше уписивање међу народе света, те упозорио да ако нестане ћирилице у свакодневном животу, изгубићемо културолошку и историјску везу с прецима.

image