Култура

Глумцу Микију Манојловићу "Златни печат" Југословенске кинотеке

Драмски уметник је добитник најзначајнијих регионалних глумачких признања, као што су две "Златне арене" у Пули, награде на Фестивалу глумачких остварења у Нишу, Добричин прстен, Награда "Павле Вуисић"...
Глумцу Микију Манојловићу "Златни печат" Југословенске кинотеке© A.H./ATAImages

"Златни печат" за изузетан допринос филмској уметности, признање које додељује Југословенска кинотека, припало је драмском уметнику Предрагу Микију Манојловићу, саопштили су из ове установе.

Предраг Мики Манојловић своју глумачку каријеру започиње раних седамдесетих година прошлог века у позоришту и врло брзо постаје један од водећих глумаца у тадашњој Југославији.

У том периоду остварује и запажене улоге у култним ТВ серијама "Грлом у јагоде" и "Отписани", а почетком осамдесетих отпочиње читав низ улога у филмовима аутора нове генерације, као што су "Само једном се љуби" (1981) и "За срећу је потребно троје" (1985) Рајка Грлића, "Нешто између" (1982) Срђана Карановића, "Отац на службеном путу" (1985) Емира Кустурице, остварењима који су унели нови дух и естетику у југословенски филм и који су били изразито запажени и успешни и изван наших простора.

Мики Манојловић је кроз те филмове креирао једну карактеристичну глумачку појаву, што је препознавала и публика и стручна јавност, о чему сведоче награде, али и похвале домаће и стране критике.

Након тога глумиће насловну улогу у једној од најбољих наших ТВ серија "Вук Караџић", у режији Ђорђа Кадијевића, а отпочиње и његова интензивна сарадња с Гораном Паскаљевићем, у филмовима "Време чуда" (1989), "Танго аргентино" (1992), "Туђа Америка" (1995) и "Буре барута" (1998), као и поновна сарадња с Кустурицом, најпре у ремек-делу "Подземље" (1995), које ће овом редитељу донети другу "Златну палму" у Кану.

У том периоду Мики Манојловић ступа и на инострану сцену, на којој ће током наредних деценија остварити упечатљиве роле у бројним филмовима, као што су "Криминални љубавници" (1999), "Смртоносни трансфер" (2001), "Ирина Палм" (2007), "Свет је велики и спасење је иза угла" (2008), као и у филмовима аутора из региона: од поновне сарадње с Грлићем ("Нека остане међу нама", 2010) све до интригантног хрватског филма "Стриц" (2022).

Предраг Мики Манојловић носилац је и највећих глумачких признања на овим просторима, као што су две "Златне арене" у Пули, награде на Фестивалу глумачких остварења у Нишу, Добричин прстен, Награда "Павле Вуисић" и друге, којима се сада прикључује и "Златни печат" Југословенске кинотеке.

Златни печат је највредније признање које Кинотека додељује, а сваке године се уручује 6. јуна, када се традиционално обележава Дан Кинотеке. Свечаност ће ове године бити одржана поводом 75. рођендана ове институције, у 19 часова у сали "Макавејев" (Узун Миркова 1).

Додели "Златног печата" претходи ретроспектива филмова Микија Манојловића, која ће бити на програму Кинотеке од 1. до 5. јуна, такође у сали "Макавејев". Ретроспектива обухвата 13 наслова из различитих фаза каријере глумца, како из домаћих, тако и страних продукција.

image