Култура

Оливер Стоун: Србија води мудру политику и има пријатеље

ЦИА је најбоља на свету у корупцији, покварили су толико светских лидера, и многе би друге да могу, каже амерички редитељ који је у Кан стигао са документарцем "Лула", интимним портретом бразилског председника, којег су неправедно утамничили, али који се вратио на власт
Оливер Стоун: Србија води мудру политику и има пријатељеwww.globallookpress.com © © Rocco Spaziani

Волим Србију, водите паметну политику, како је ваш председник, изјавио је на почетку интервјуа за "Политику" амерички редитељ Оливер Стоун.

Он је додао да би радо дошао у Србију, а на питање да ли зна да наша земља није увела санкције Русији одговара да му је то познато.

"Поштујем принципијелност. Водите мудру политику и имате пријатеље", истакао је Стоун.

Чувени амерички редитељ тренутно је у Кану у који је стигао са епским документарцем "Лула", интимним портретом Луиза Инасија Луле да Силве, бразилског председника.

Стоун је испричао да је Лулу упознао  2009. године када је снимао филм "Јужно од границе". Описује га као јаку особу која има снагу воље која је на неки начин наполеоновска, али је користи за добро своје земље, а не за рат, како је рекао. Осврнуо се и на питања новинара да ли је пристрасан, додајући да му је то питање упутио "Би-Би-Си, наравно".

"Сви ме већ добро познајете и знате да нисам пристрасан, а и да јесам зашто не бих био", казао је Стоун.

Говорећи о утицају америчке близине и политике САД према Бразилу и латиноамеричким земљама, звецкању новцем и оружјем, Стоун каже да је то што чини Америка наука без ратовања, како је истакао.

"Као што каже један од мојих америчких саговорника, то је најбољи начин да се закон користи као замена за насилнија средства. Дакле, то је начин уклањања демократског избора људи. Насиље без насиља и куповина пожељних политичара на терену", напоменуо је Стоун.

Истакао је да је Лула да Силва човек којег су неправедно оптужили и стрпали у затвор, док је бившу председницу Бразила Дилму Русеф описао као веома паметну даму коју су десничари свргли с власти. 

Стоун је додао да се Америка умешала јер је била веома забринута због бразилског левичарског оснаживања. 

"Сноуденови папири јасно доказују до које је мере ишло прислушкивање свих и сваког у Бразилу. И чак се не извињавају за то", рекао је Стоун.

Напоменуо је и да мисли да се Америка мења и то нагоре, а осврнуо се и на амерички утицај у Латинској Америци и кроз корупцију.

"Американци су веома паметни. Схватили су. У реду, сад ћемо да узмемо овог (политичара) и трошићемо га на овај начин. Они увек узимају доктрину и иду у супротном смеру с њом да се не разоткрије. Корупција је изговор да раде оно што желе. На исти начин функционишу и дезинформације, а оне су у САД изговор за што већу цензуру. ЦИА је најбоља на свету у корупцији, покварили су толико светских лидера. И многе би друге да могу", рекао је Стоун.

Осврнувши се на стање у Америци пред изборе, редитељ је истакао да су људи фрустрирани што не осећају да се њихови лидери баве њиховим потребама.

"Такође и медији лажу људе и присиљавају их тако да се боре међу собом, а не за себе... Медији чине да изгледа као да је злочин свуда, а то није истина. Тај сценарио - морамо имати више оружја да бисмо се изборили с криминалом - важио је током владавине Болсонара у Бразилу. Тај сценарио данас важи свуда", каже Стоун.

Ово је ванредно стање, стање напетости које се Америци допада, додаје он.

"Могло би се рећи да је све дело војноиндустријског лобија који постоји и зарађује захваљујући тензији. Тензија је важна. Створите тензију са Кином, створите тензију са Русијом, идите подржите Украјину, извршите државни удар у Украјини. То је сјајно. Ми то волимо. Убаците своје про-Американце у Украјину. Повећали сте напетост и повећали производњу оружја. А сада ако одемо у трећи светски рат, зажалићемо због овога. Али, у Америци се баве тензијом", истиче Стоун.

На питање хоће ли се свет променити, Стоун одговара: хоће, када се Америка промени. 

"Промене мора да буде. Свету је потребна револуција", додаје Стоун. 

image