Култура

Још један филмски класик дигитално рестаурисан: Премијера "Сутона" у Југословенској кинотеци

Филм је снимљен 1982. године у продукцији "Центар филма" из Београда, а главну улогу тумачио је Карл Малден, амерички глумац српског порекла и оскаровац
Још један филмски класик дигитално рестаурисан: Премијера "Сутона" у Југословенској кинотеци© Центар филм / Југословенска кинотека

Премијера дигитално рестаурисаног филма "Сутон", у режији Горана Паскаљевића, у којем је главну улогу остварио амерички глумац српског порекла и оскаровац Карл Малден (Младен Секуловић), биће одржана вечерас у Југословенској кинотеци, саопштили су организатори.

"Сутон" је још једно од многобројних филмских класика који су дигитално рестаурисани у оквиру пројекта А1 Кинотека у Одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Југословенске кинотеке, пренео је Танјуг.

Ова америчко-југословенска копродукција доноси причу о човеку, Марку Секуловићу, који се након 20 година рада у Америци и пензионисања враћа у родни крај, у Истру, да би водио рачуна о двоје унучади док су им родитељи на раду у иностранству.

Заплет почиње када деда прими писмо од сина у ком му јавља о разводу и намери да се више не враћа кући.

Филм је снимљен 1982. у продукцији "Центар филма" из Београда, а главни продуцент био је Добривоје Танасијевић, познатији као Ден Тана.

Поред Малдена, који је Оскара за епизодну улогу добио за класик "Трамвај звани жеља" у којем су му партнери били Вивијен Ли и Марлон Брандо, у "Сутону" играју: Петар Божовић, Павле Вуисић, Столе Аранђеловић, Драган Максимовић, Бора Тодоровић, као и америчка глумачка екипа Џоди Тилен, Демијен Неш и Миа Рот.

image
VV inauguration
banner