Култура

"До последњег такта": Нова сезона Бeoградске филхармоније са светским музичким звездама

Заједно са филхармоничарима наступиће светске звезде попут Михаила Плетњова, Гидона Кремера, Николаја Луганског, Ксеније Сидрове, Емануела Паија, Завијеа де Местра, Марија Брунела
"До последњег такта": Нова сезона Бeoградске филхармоније са светским музичким звездама© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

"До последњег такта", слоган је нове сезоне Београдске филхармоније, у којој публику очекује нових 25 концерата од 27. септембра 2024. до 6. јуна 2025. године у Великој сали Коларчеве задужбине, а заједно са филхармоничарима наступиће светске звезде попут Михаила Плетњова, Гидона Кремера, Николаја Луганског, Ксеније Сидрове, Емануела Паија, Завијеа де Местра, Марија Брунела...

Након великог јубилеја и обележавања свог стогодишњег пута, од првих корака до модерног европског оркестра, пред Београдском филхармонијом се отвара нови век, наводе из Филхармоније.

Како се додаје, она наставља да уноси живот и јарке боје у свет класике и то "До последњег такта", како гласи наслов нове филхармонијске сезоне 2024/25. И у новом поглављу, доследна свом карактеру, има намеру да остане покретач, инспирација и оаза, и то за наредних сто.

Зато је пред публиком нових 25 концертних креација кроз које Филхармонија непоколебљиво и "до последњег такта" доказује зашто је толико вољена: Београд чини центром музичког света, док свету приказује најлепше лице своје престонице.

Већ први концерт, традиционално посвећен успомени на Ивана Тасовца, обећава несвакидашње концепте који поново померају границе - заједно са шефом диригентом Габријелом Фелцом, оркестар прави концертну Моцарт журку под називом "Амадеус, Амадеус", која ће трајати чак пет сати.

Највећим светским звездама класичне музике придружују се и оне домаћег порекла, попут пијанисткиње Јасминке Станчул и виолинисте Роберта Лакатоша.

Пред публиком ће бити такође и блистави осврт на српско стваралаштво уз оркестарско дело Милице Ђорђевић које је поручила и премијерно извела Берлинска филхармонија, као и Концерт за саксофон Петра Стојановица, једно од првих дела у литератури за овај инструмент и то настало у Србији 1942. године.

Уз Габријела Фелца, Београдску филхармонију ће предводити диригенти које публика добро познаје попут Данијела Рајскина, Хауарда Грифитса, Уроша Лајовица, Станислава Кочановског или Феликса Милденбергера али и оних који са оркестром наступају први пут као што су Хаиме Мартин, Саша Гецл и Кирил Карабиц.

Са пуно елана и "до последњег такта", Филхармонија наставља са својом едукативном мисијом свирајући за најмлађе.

Тако се надалеко чувени концертићи за бебе планирају већ на почетку сезоне, а током године ће бити редовна дружења са предшколцима, школарцима и тинејџерима.

Продаја улазница за досадашње претплатнике почиње у понедељак 27. маја, а они који желе то да постану, своје сезонске карте могу купити од 10. јуна на благајни Филхармоније, као и онлајн.

На исти начин се могу купити улазнице за појединачне концерте које ће бити у продаји већ од 17. јуна 2024.

image