Култура

Апел чланова Београдске филхармоније пред концерт, директор поручује: Биће решено (ВИДЕО)

Уочи почетка концерта прочитан је апел Министарству културе и држави због лоших услова у којима се оркестар налази
Апел чланова Београдске филхармоније пред концерт, директор поручује: Биће решено (ВИДЕО)© TANJUG/ BEOGRADSKA FILHARMONIJA/ MARKO ĐOKOVIĆ

После апела музичара Београдске филхармоније, који су прочитали пре концерта у Коларчевој задужбини, а у којим су указали на свој тежак положај, огласио се Дарко Крстић, в. д. директора ове институције.

"Решавање њихових захтева је већ у поступку реализације или ће њихова реализација бити врло брзо покренута", тврди је Крстић. "Завршен је пројекат за грађевинску дозволу нове концертне дворане Београдске филхармоније, а ако све буде текло по плану за 7-8 месеци ће се кренути у градњу."

На примедбу запослених у Београдској филхармонији да ова институција две године после смрти Ивана Тасовца и даље има в. д. директора, Крстић је одговорио:

"Конкурс за директора ће бити расписан после формирања нове Владе Србије, јер техничка влада не може да именује директоре или управнике установа културе. Сви су сагласни да су плате у култури мале, тако да је на нивоу министарства формирана радна група која ће радити на повећању коефицијената плата запослених у култури. Захтеви за решавање ових проблема су у ствари 'куцање на отворена врата', за шта постоји спремност Министарства културе да помогне у њиховом решавању."

Београдска филхармонија наступала је синоћ са славним виолинистом Сергејом Криловим, под палицом Феликса Милденбергера, а уочи почетка концерта прочитан је апел Министарству културе и држави због лоших услова у којима се оркестар налази.

У писму које је прочитано навели су да јубилеј, 100 година постојања дочекују у в.д. стању уз најмање плате у региону, да је срамно мали буџет који се издваја из године у годину, без обновљене концертне униформе и без чврстих уверења да ће се градити нова дворана.

"Ми Филхармоничари живимо за аплауз, али нажалост не живимо од аплауза. Зато ћемо захтевати да држава подигне плате музичарима Београдске филхармоније, да подигне буџет неопходан за остваривање наших даљих циљева и да подигне нову зграду која ће име Београдске филхармоније и имена њених музичара чинити институцијом живљом и присутнијом у наредних сто година", поручили су у писму.

image