Култура

Стеријино позорје по 69. пут у Новом Саду: "Постапокалиптичне светлости позорнице"

Од оснивања, фестивал је простор и за приказ других уметничких форми. Први пут, његов део су и "Филмски кругови" са шест документарних филмова. Програм Стеријиног позорја траје до 3. јуна, када ће бити проглашени победници
Стеријино позорје по 69. пут у Новом Саду: "Постапокалиптичне светлости позорнице"

Позоришни фестивал "Стеријино позорје" отворен је 69. пут у Српском народном позоришту у Новом Саду извођењем прве представе у такмичарској селекцији "Било једном у Новом Саду", у режији Андраша Урбана, пренео је Танјуг.

Селекторка Ана Тасић одабрала је седам представа за такмичарски програм и три у међународној селекцији. Ово године фестивал је богатији за селекцију документарног филма.

Већи број представа из региона рађених по делима домаћих аутора, одражава успех мисије Стеријиног позорја да домаћи драмски текст афирмише и ван граница наше земље. Тематски су блиске и говоре о личним и политичким раздорима у бившој Југославији, док слоган фестивала "Постапокалиптичне светлости позорнице" одражава наше време.

"Питање је да ли је ово нека апокалипса коју тренутно доживљавамо, а нисмо је свесни, или смо у неком постапокалиптичном периоду, након короне, након свих ових ратова који су се десили. Али постоји још увек нека нада, нека искра оптимизма, то су те светлости позорнице, уметност, култура, нешто што може да нас оплемени и да се изборимо са свим потешкоћама у којима сви заједно живимо", рекао је Мирослав Мики Радоњић, директор Стеријиног позорја, јавља РТС.

Представа "Било једном у Новом Саду", која је отварила фестивал, преиспитује судбину и улогу позоришта у савременом друштву. Овогодишња селекција одраз је квалитета позоришног репертоара, а он је скроман, оцењује селекторка.

"Стеријино позорје као фестивал није ту да лечи наше позориште, него да на одређен начин успостави дијагнозу и каже- ево у овом тренутку наше позориште, наша савремена драматургија или преиспитивање наше традиције, ево ту се налази, на том су нивоу, ајде да видимо шта можемо учинити да то поправимо", рекао је Мирослав Мики Радоњић, директор Стеријиног позорја.

Од оснивања, фестивал је простор и за приказ других уметничких форми. Први пут, његов део су и "Филмски кругови" са шест документарних филмова.

Програм Стеријиног позорја траје до 3. јуна, када ће бити проглашени победници.

image