Култура

Завршено Стеријино позорје: Тријумф "Очева и оца" Народног позоришта Београд

Продукцији националног театра из Београда припало седам Стеријиних награда, укључујући и оне за најбољу представу, режију и глуму
Завршено Стеријино позорје: Тријумф "Очева и оца" Народног позоришта Београд© Народно позориште у Београду

Најбоља представа на 69. Стеријином позорју, одржаном од 26. маја до 3. јуна, јесте "Очеви и оци", Народног позоришта из Београда, одлучио је жири у саставу: председник Дејан Средојевић а чланови Марта Береш, Ирена Поповић Драговић, Душан Љуштина и Јанко Љумовић.

Комад настао према истоименом роману Слободана Селенића поставио је Вељко Мићуновић, којем је припала и Стеријина награда за најбољу режију.

Стеријина награда за текст савремене драме отишла је у руке Милану Рамшаку Марковићу за комад "Кишни дан у Гурличу", у режији Себастијана Хорвата и извођењу Прешерновог гледалишча Крањ и Местног гледалишча Птуј из Словеније.

Стеријине награде за глумачка остварења добили су Борут Веселко за улоге Јокела, уредника и старијег полицајца у представи "Кишни дан у Гурличу", Вања Ејдус за улогу Елизабете Медаковић у представи "Очеви и оци", Александар Вучковић за улогу Михајла Медаковића у истој представи, а Дарја Рајхман за улоге Маруше и Марте у представи "Кишни дан у Гурличу".

"Кишни дан у Гурличу" имао је и најбољу сценографију и костим – награђени су Игор Васиљев, односно Белинда Радуловић.

Стеријина награда за оригиналну сценску музику припала је Невени Глушици ("Очеви и оци") а за сценски покрет је награђен Кристијан Герђе ("Било једном у Новом Саду", Новосадско позориште, текст и режија Андраш Урбан).

Добитник Стеријине награде за драматизацију је Ката Ђармати за представу "Очеви и оци" а за сценски говор Љиљана Мркић Поповић за исту представу.

Награде из Фонда "Дара Даринка Чаленић" за најбољу младу глумицу, односно младог глумца припале су Сандри Грибовској Илиевској за улоге Мале сестре, Алисе, Снежане и Марике у "Броду за лутке" (Милена Марковић, режија Кокан Младеновић, Народно позориште Битољ), и Бенцеу Салаију за глумачко остварење у представи "Било једном у Новом Саду".

Специјална Стеријина награда додељена је ауторском и извођачком тиму представе "Било једном у Новом Саду".

Стеријина награда "Дејан Пенчић Пољански" Округлог стола критике за најбољу представу додељена је остварењу "Каталин Ладик доживљава нервни слом, даје отказ на место службенице у банци и постаје концептуална уметница" аутора и редитеља Златка Паковића, Позоришта „Деже Костолањи” / Kosztolányi Dezső színház Суботица и Стеријиног позорја Нови Сад.

Поменимо и да се с одлуком стручног жирија на тему најбоље представе сложила и публика, која је "Очевима и оцима" доделила оцену 4,66, док је награда "Зоран Радмиловић" за глумачку бравуру припала Вањи Ејдус.

image