Култура

Представи "Очеви и оци" три награде у Шапцу

После пет такмичарских дана проглашени лауреати театарског фестивала "Позоришно пролеће"
Представи "Очеви и оци" три награде у Шапцу© Народно позориште

За најбољу представу театарског фестивала "Позоришно пролеће", који је по осми пут организован у Шапцу, проглашен је комад "Очеви и оци" Слободана Селенића, у режији Вељка Мићуновића, a у продукцији Народног позоришта у Београду. Редитељ Мићуновић је и лауреат награде за најбољу режију.

Одлуку је једногласно донео стручни жири у саставу: Божидар Ђуровић, редитељ (председник), Миа Кнежевић, редитељка, и Роберт Ристов, глумац, после пет одгледаних представа у званичној конкуренцији.

Драматизацију познатог Селенићевог романа, објављеног 1985. године, урадила је Ката Ђармати, аутентичну музику је потписала Невена Глушица, а модерну, дрвену сценографију на више нивоа, са тек понеким реквизитом, осмислила је Зорана Петров. Представи "Очеви и оци" припала је и трећа вредна фестивалска награда – за најбољу костимографију Марији Марковић Милојев.

Стручни жири је награду за најбољу женску улогу доделио Биљани Кескеновић за улогу Јевресе у представи "Људи од воска" Мате Матишића, у режији Ивана Алача, у извођењу Народног позоришта у Сомбору. Награда "Љубиша Јовановић" за најбољу мушку улогу, која носи име барда шабачког и југословенског глумишта, припала је Озрену Грабарићу за улогу Мефиста у представи "(Пра)фауст", Јохана Волфанга Гетеа, у режији Бориса Лијешевића, а у продукцији Београдског драмског позоришта.

Новинарски жири осмог "Позоришног пролећа" у саставу: Гордана Мањенчић (РТС), Борка Голубовић Требјешанин (Политика) и Вукица Стругар (Вечерње новости) једногласно је одлучио да подстицајну награду "Залог за будућност" додели, како је наглашено, "на равне части" Сари Симовић и Милану Колаку, младим глумцима Народног позоришта "Тоша Јовановић" у Зрењанину.

"Кроз вртоглаву сценску игру овај тандем, у новом читању култног комада ’Љубинко и Десанка’ Александра Поповића, у режији Милана Нешковића, показао је савршен спој два јединствена глумачка дара. О двоје младих глумаца, сасвим је извесно, чуће се далеко изван зрењанинског театра", наведено је у образложењу одлуке новинарског жирија.

Селектор овогодишњег "Позоришног пролећа" био је Мирослав Мики Радоњић. Фестивал је организовало Шабачко позориште под покровитељством Министарства културе Републике Србије и града домаћина.

image
VV inauguration
banner