Култура

Селекција 69. Стеријиног позорја: Седам представа у такмичарском програму, три у Круговима

Селекторка је погледала око 70 представа из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Мађарске и Србије, те констатовала да су продукције савремене оригиналне домаће драме биле скромне
Селекција 69. Стеријиног позорја: Седам представа у такмичарском програму, три у Круговима© Стеријино позорје

Tакмичарски програм 69. Стеријиног позорја, позоришног фестивала које ће се одржати од 26. маја до 3. јуна у Новом Саду, чиниће седам представа међу којима су три праизведбе савремених оригиналних драмских текстова, најавила је селекторка фестивала, позоришна критичарка Ана Тасић, на конференцији за новинаре.

У процесу селекције програма за овогодишње Позорје Тасићева је погледала око 70 представа из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Мађарске и Србије, да би одабрала седам за Такмичарски програм и три за Међународну селекцију "Кругови".

"Приоритетан критеријум у избору представа био је њихов уметнички квалитет, вредности драмских текстова, режије, глуме, музике, сценографије и костима и све остало било је подређено томе, географско порекло дела, опште тематске одреднице програма, продукцијски услови извођења", навела је селекторка у свом образложењу.

Специфичност овогодишње селекције је да све три праизведбе савремених оригиналних драмских текстова – Милана Рамшака Марковића ("Кишни дан у Гурличу", Прешерново гледалишче Крањ и Местно гледалишче Птуј), Тање Шљивар ("Режим исцељења", Хрватско народно казалиште Вараждин) и Виде Давидовић ("Мали ратови и кабине Заре", Народно позориште Републике Српске, Бањалука), долазе из позоришта ван Србије.

За Стеријине награде такмичиће се и ауторски пројекат Андраша Урбана "Било једном у Новом Саду", који преиспитује смисао и функције позоришта у савременом друштву, у контексту историје Новосадског позоришта.

"На репертоару ће се наћи и адаптација драме 'Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878' Албине Подградске у режији Анђелке Николић. Укључено је и ново читање бајковите и архетипске драме Милене Марковић 'Брод за лутке', у необично естетизованом, поетском виђењу Кокана Младеновића, на сцени у Битољу. И на крају, али свакако не најмање важно, биће изведена и нова драматизација Селенићевог романа 'Очеви и оци' Кате Ђармати (Народно позориште у Београду), у такође истраживачкој, постдрамској форми редитеља Вељка Мићуновића", нагласила је Тасићева.

У "Круговима" ће се наћи три вредне и тематски међусобно блиске представе у погледу драматичних, трилерских, епских и трагикомичних одсјаја личних и политичких раздора у савременој историји ексјугословенског простора: "Моји тужни монструми" (Градско драмско казалиште Гавела, Загреб), "Црвена вода" (ХНК Сплит) и "Љубичасто" (Камерни театар 55, Сарајево).

Ана Тасић је истакла и да се слоган 69. Позорја "(Пост)апокалиптичне светлости позорница" у највећој мери односи на представе које су донеле праизведбе савремене драме.

Ипак, како је приметила, с обзиром на то да је селекција увек одраз продукције, програм фестивала не може ићи квалитативно даље од могућности репертоара позоришта, а они су ове сезоне у Србији, тј. између 20. марта 2023. и 20. марта 2024, били врло скромни, у квантитативном, али и квалитативном погледу уметничких вредности продукције савремене оригиналне домаће драме (око десет представа).

image
VV inauguration
banner