Култура

75 година Југословенске кинотеке: Микију Манојловићу уручен "Златни печат"

Драмски уметник је истакао да је освајањем "Златног печата" доживео част коју није очекивао
75 година Југословенске кинотеке: Микију Манојловићу уручен "Златни печат"© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Југословенска кинотека је обележила 75 година постојања свечаношћу на којој је уручен "Златни печат" глумцу Предрагу Микију Манојловићу. Том приликом је отворен и 26. Фестивал нитратног филма.

На Дан Кинотеке, њен директор Југослав Пантелић уручио је Манојловићу "Златни печат", највише признања ове институције за допринос филмској уметности, а свечаности је присуствовао и министар културе Никола Селаковић.

Манојловић је истакао да је освајањем "Златног печата" доживео част коју није очекивао.

"Можда сам је некад раније очекивао, али је она ипак стигла на време", рекао је глумац, чија је изузетно богата каријера илустрована кратким одломцима из филмова као што су "Мој отац на службеном путу", "Андерграунд", "Ране", "Ми нисмо анђели" и други.

Манојловић је додао да у његовој каријери ништа не би било као што јесте да није било редитеља Александра Ђорђевића, Срђана Карановића, Рајка Грлића, Емира Кустурице, Горана Марковића, Горана Паскаљевића (1947-2020) и професора Ватрослава Мимице (1923-2020).

"Шта везује ове људе осим то да су препознали у мени неки дар? Везује их велика образованост, огроман таленат, велики рад, страховита креативност и различитост. Веома сам богат човек што сам имао могућност да се са таквим људима сретнем", поручио је Манојловић.

Према његовим речима, "ти људи су омогућили његов вечни живот, који ће остати записан на филмским тракама похрањеним у Кинотеци".

Министар Селаковић је оценио да је Манојловић као човек, лик и уметник уграђен у историју нашег филма и доживљаја филма многих генерација.

"Готово непрегледан и сјајан опус овог уметника спада у највише домете наше уметности свих времена. Реченице његових ликова постале су узречице уграђене у дух нашег језика", истакао је министар.

Током овогодишњег Фестиавал нитратног филма, како је најављено, биће приказана аматерска документарна репортажа из 1937. у боји "Краљевина Југославија", коју је снимио Британац Џон Кинсмен, пратећи делегацију француских ратних ветерана која је пропутовала целу Југославију.

Публика ће имати прилике да види и остварења "Јунаци пакла" (1929) Вилијама Вајлера, "Био је отац" (1942) Јасуџира Озуа, као и најновију, рестаурисану копију култног руског филма "Човек са филмском камером" (1929) Џиге Вертова.

image