Култура

Шеридан: Филм и књижевност увек ће бити релевантни

Чувени ирски редитељ и гост Београда истакао је да воли српску историју и филм
Шеридан: Филм и књижевност увек ће бити релевантниGetty © Photo by Juan Naharro Gimenez/Getty Images

Филм и књижевност увек ће бити релевантни, истакао је ирски редитељ, сценариста и продуцент Џим Шеридан, уочи уручења "Златног печата" Југословенске кинотеке за изузетан допринос филмској уметности.

"Верујем да ће филм и књижевност увек бити релевантни без обзира на то у ком времену се налазимо. Мислим да постоји одређена моћ у филмовима који изазивају емоције у људима", рекао је аутор класика "Моје лево стопало", "Поља", "У име оца" и "Боксер" у интервјуу "Политици".

Такође, констатовао је да је теже радити као продуцент у "овим суморним временима", али да ћете свакако негде стићи "ако наставите да гурате пројекат".

Коментаришући ирску кинематографију, оценио је да јој иде добро, и да има много нових младих талената и великих имена.

"Килијан Марфи је проглашен за најбољег глумца ове године, што је сјајно. Рекао бих да се ирски филм проширио по целом свету и погодио срца многих", рекао је Шеридан.

Гост Београда није први пут у Србији, а пошто прими признање Југословенске кинотеке, отвориће 12. Фестивал ирског филма, на којем ће прво бити приказано његово култно остварење "Моје лево стопало", које је глумцу Данијел Деј-Луису донело првог Оскара 1990. године.

"Посебно волим Београд, фасцинантну престоницу која садржи толико културе и лепоте. Волим српску историју и филм па знам понешто о томе", додао је нови лауреат "Златног печата".

Током Недеље ирског филма, филмског дела програма 12. Београдског ирског фестивала, публика ће моћи да погледа 15 остварења ирских аутора у згради Кинотеке у Косовској 11, а нит која повезује све филмове је жеља селектора да нас упозна са животом и достигнућима познатих Ираца, од глумаца, музичара и писаца до фудбалера.

image
VV inauguration
banner