Култура

Балет "Бановић Страхиња" премијерно сутра у Народном позоришту у Београду

Предстојећа премијера обележиће и значајан јубилеј - сто година постојања балета у Србији
Балет "Бановић Страхиња" премијерно сутра у Народном позоришту у Београду© Народно позориште у Београду

Балет "Бановић Страхиња", инспирисан једном од најлепших епских народних песама, по кореографији Игора Кирова, биће премијерно изведен сутра у Народном позоришту у Београду, најавили су данас из тог позоришта.

Како пише у саопштењу, предстојећа премијера обележиће и значајан јубилеј - сто година постојања балета у Србији.

"Овим делом желимо да укажемо на значај наше националне историје и неговања културног наслеђа, захваљујући универзалној причи која ни протоком времена не губи на актуелности. Поставка је урађена ексклузивно за Балет Народног позоришта и у том смислу представља оригиналну уметничку креацију", рекла је уметничка директорка Балета Ана Павловић.

Кореограф Игор Киров је припрему кореографије окарактерисао као "узбудљив, али захтеван процес који приказује читаву палету емоција, озлојеђеност, тугу,
љубомору, љутњу, али и снагу, истрајност, и на крају, опроштај".

"Кореографски израз је пре свега савремен. У питању је модерна техника покрета утемељена на класичној естетици. То је омогућило интензиван приказ набоја емоција и енергије у складу са драматуршким током приче. Мислим да је овакав стилски приступ значајан, јер ансамблу пружа прилику да заблиста у новом светлу и прикаже другачији квалитет уметничког израза", истакао је Киров.

Насловну улогу на премијери понеће Лев Семенов, лик Анђелије тумачиће Софија Матјушенскаја, Влаха-Алију - Игор Пастор, Дервиша - Бранко Сарић, Страхињину мајку - Ивана Савић Јаћић, а Југ Богдана - Јован Веселиновић.

Иста подела наступиће и 15. јуна, а тада ће улогу Југ Богдана тумачити Јовица Бегојев.

На извођењу 18. јуна представиће се нова солистичка подела коју чине Метју Соловјоф, Теодора Спасић, Никола Бјанко, Милош Кецман, Олга Олћан и Јован Веселиновић.

Костиме је осмислила Катарина Грчић Николић, музику Иван Илић, сценографију потписују Герослав Зарић и Владислава Канингтон, дизајнер светла је Милчо Александров, а асистент кореографа Мојца Мајцен.

У представи учествује Оркестар Народног позоришта у Београду под диригентском управом Нине Фуштар, наведено је у саопштењу Народног позоришта.

image