Магазин

Московски метро прославио 89. рођендан: Путници уживали у балету и културним манифестацијама (ВИДЕО)

Московски метрополитен, једна од највећих туристичких атракција руске престонице, прославио је 15. маја свој 89. рођендан. За скоро 9 деценија, метро је "порастао" са 13 на 294 станице и превезао на милијарде становника главног града и туриста. Московским метроом дневно путује од 8 до 10 милиона људи, а возови у шпицу наилазе на сваких 90 секунди.

Московски метрополитен крије многе тајне - у њему се налази прегршт уметничких дела, попут мозаика, скултпура и слика, преко 700 фосила, фонтане и бифеи. Овај музеј под земљом прославио је свој 89. рођендан, а прослава је била уприличена на неколико станица подземне железнице.

Главна атракција биле су звезде руског балета, које су изводиле фрагменте неких од најпознатијих балетских поставки. На репертоару су били "Лабудово језеро" и "Успавана лепотица" Чајковског, "Жар-птица" Игора Стравинског, "Есмералда" Цезара Пуни и друга позната дела.

Московски метро није само део система јавног превоза, већ "душа" престонице

Московски метрополитен већ деценијама није само обичан вид транспорта у престоници, већ неодвојиви део градског живота и културне сцене. У његовим холовима и на перонима се организују и бројне изложбе и наступи јавних личности, сусрећу пријатељи који се годинама нису видели и започињу љубавне приче са срећним крајем.

Свакодневно се возовима московског метроа превезе између 8 и 10 милиона људи и у поређењу са метроима у другим земљама, московски заузима лидерску позицију. Осим тога, познат је и као један од најтачнијих и најпоузданијих метроа на свету, у коме су кашњења практично мисаона именица. Притом, возови у шпицу наилазе на сваких 90 секунди!

Метро расте "као из воде" и све је прилагођено путницима

Престонички метро је и по брзини грађења у самом светском врху, а на данашњи дан се може похвалити са преко 500 километара пруга. Возови који превозе путнике се обнављају из године у годину, тако да одговарају свим безбедносним критеријумима, али и захтевима савремених путника.

Плаћање карте се врши погледом, сви вагони опремљени су рутерима који (чак и на дубини од неколико десетина метара под земљом) емитују бежични интернет велике брзине, пуњачима за мобилне телефоне и таблете, као и посебним системом гласовног обавештавања путника који је прилагођен и слепим и слабовидим људима.

Балет у метроу није новитет, организују се и јога, модне ревије и концерти

Ово није први пут да звезде балетске сцене позоришне даске замене за мермерне плочнике под земљом. У сусрет новогодишњим празницима, у московском метроу је у децембру прошле године организована културна манифестација "Ноћ у метроу", у оквиру које су балетске трупе Бољшој театра изводиле фрагменте балета "Крцко Орашчић".

Од 2013. године у Москоском метрополитену је организовано више од 50 ноћних  манифестација, а путници су имали прилике да учествују у најразличитијим активностима. Јога, балет, модне ревије, концерти - само су део забавног програма који се организовао у московском метроу у протеклих 11 година.

Испод метроа се крије још један, тајни метро

Иако је "Метро-2" мало ко видео, о њему многи причају, а постојање система тајних тунела испод Москве једна је од омиљених градских легенди. Посебан значај јој даје чињеница да је ни један званичник није оповргао, па чак ни директор Московског метроа: на питање новинара да ли је истина да овакав систем постоји, одговорио је "Чудило би ме да не постоји".

Дужина подземних тунела који се налазе испод Москве, износи око 60 километара, док дубина варира од 50 до чак 210 метара испод нивоа земље. Такозвани систем "Д-6" за разлику од обичног (комерцијалног) метроа, има систем који омогућава кретање посебних видова друмског саобраћаја, а кретање се одвија само у једном смеру. Према незваничним подацима, једини "гејт" налази се на линији "Сокољники".

image