Култура

Редитељ Лордан Зафрановић примио међународну награду "Требиа" у Прагу

Из његовог богатог стваралаштва посебно је истакнута ратна трилогија филмова "Окупација у 26 слика" (1978), "Пад Италије" (1981) и "Вечерња звона" (1986)
Редитељ Лордан Зафрановић примио међународну награду "Требиа" у Прагу© Zorana Mandic/ATAImages

Хрватски редитељ Лордан Зафрановић је међу добитницима овогодишње међународне награде "Требиа", која му је уручена на истоименој хуманитарној гала вечери у Прагу.

Примајући награду у недељу, на свечаност у дворани "Сметена" Градског дома у Прагу, Зафрановић је захвалио организаторима догађаја, породици, као и својим прашким професорима, посебно Елмару Клосу (1910-1993).

"Показао ми је како редитељ комуницира са гледаоцима. Филм је магија. Нешто што није схватљиво, али је сјајно", рекао је Зафранович у свом кратком обраћању на чешком језику.

Званицама у дворани, Зафрановић је представљен као један од представника црног таласа у југословенској кинематографији који је дипломирао филмску режију у Прагу 1971. године.

Из његовог богатог стваралаштва посебно је истакнута ратна трилогија филмова "Окупација у 26 слика" (1978), "Пад Италије" (1981) и "Вечерња звона" (1986).

Међународна награда "Требиа" додељује се од 2001. године добитницима из света у категоријама за стваралачку делатност, подршку култури и уметности, допринос дијалогу националних култура и за животно дело.

Добитницима се уручује диплома и бронзана "Требиа" статуета чешког скулптора Стефана Милкова, уз пренос на Чешкој телевизији и Словачкој телевизији.

Нови филм Лордана Зафрановића "Дјеца Козаре" тренутно је у фази монтаже.

image