Култура

Почела манифестација "Дани Исидоре Секулић": Уручена награда Александру Јеркову

Књижевна награда "Исидора Секулић" установљена је Одлуком Скупштине општине Савски венац 1967. године и додељује се сваке године појединцима за успешно књижевно дело остварено у књижевним жанровима којима се бавила Исидора Секулић, а које је написано на српском језику и објављено у Србији током претходне године
Почела манифестација "Дани Исидоре Секулић": Уручена награда Александру ЈерковуGetty © stock photo/Luis Alvarez

Свечаним уручењем књижевне награде "Исидора Секулић" Александру Јеркову, за књигу "Истина (српске) књижевности" (Албатрос Плус, 2023), отворена је манифестација "Дани Исидоре Секулић" у Кући краља Петра Првог на Сењаку, саопштили су организатори.

Новчану награду добитнику је уручио председник Скупштине Градске општине Савски венац Страхиња Кукић, а Повељу и Плакету члан Општинског већа Дејан Герић заједно са председником жирија Петром В. Арбутином.

Председник Скупштине је истакао да Општина Савски венац негује традицију сећања на Исидору Секулић, која је стварала и последње деценије свог живота провела на овој општини.

"Као што Исидорина дела трају и трајаће вековима, тако и ова књижевна награда постоји више од 50 година", рекао је Кукић и честитао овогодишњем добитнику, професору Александру Јеркову, који је признањима за свој рад придружио још једну угледну награду.

Књижевна награда "Исидора Секулић" установљена је Одлуком Скупштине општине Савски венац 1967. године и додељује се сваке године појединцима за успешно књижевно дело остварено у књижевним жанровима којима се бавила Исидора Секулић, а које је написано на српском језику и објављено у Србији током претходне године.

Жири књижевне награде "Исидора Секулић" у саставу: Лаура Барна, Добривоје Станојевић и Петар В. Арбутина саопштио је да је на конкурс ове године пристигло 46 књига. Одлуком чланова жирија награда која носи име наше велике књижевнице припала је професору Јеркову.

Свечаност у Кући краља Петра употпуњена је читањем Исидориних цитата и наступом ученика Музичке школе "Даворин Јенко". Манифестација "Дани Исидоре Секулић" наставиће се сутра од 19 часова, уз "Исидорину чајанку" и разговор са добитником награде у присуству чланова жирија, у оквиру пројекта "Исидора нас слуша".

image