Култура

Песник Гојко Ђого добитник књижевне награде "Извиискра Његошева"

Жири наводи да Гојко Ђого припада реду најизразитијих песника и есејиста, који су обележили размеђе два метежна века
Песник Гојко Ђого добитник књижевне награде "Извиискра Његошева"© Milan Maricic/ATAImages

Књижевна награда "Извиискра Његошева" припала је песнику Гојку Ђогу за свеукупно стваралаштво, а жиријем који је доделио признање председавао је академик Матија Бећковић, саопштили су организатори доделе награде.

"Поносан сам на моје родитеље који су заједно са Митрополијом црногорско-приморском и митрополитом црногорско-приморским господином Јоаникијем још 2007. године установили књижевну награду 'Извиискра Његошева'. Честитам песнику Гојку Ђогу, на освојеној награди и великом признању, као и уваженом жирију на челу са Матијом Бећковићем на избору добитника", изјавио је Томислав Момировић, домаћин овогодишње манифестације.

Жири наводи да Гојко Ђого припада реду најизразитијих песника и есејиста, који су обележили размеђе два метежна века.

"Од збирке 'Туга пингвина' до књиге песама 'Пут у Хум' остварио је своју апокрифну лирску митологију по којој се препознаје у данашњој буци и многогласју. Аутор је модерног осећања за језик и културно наслеђе, с развијеном историјском свешћу и моралним слухом у епохалним изазовима", наводи се у образложењу.

Свечаност поводом проглашења добитника уприличена је синоћ у Крипти Храма Светог Саве у Београду, а њој су присуствовали патријарх српски Порфирије, митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије, епископ будимљанско-никшићки господин Методије, епископ ремезијански Стефан и други црквенодостојници, представници породице Момировић, као и велики број еминентних званица из културног и јавног живота.

Награда "Извиискра Његошева" биће уручена 1. новембра, а састоји се од повеље и плакете, уметничког рада вајара Љубише Манчића, и новчаног износа, који уручује представник компаније Мона као суоснивач и донатор награде.

Награда је основана 2007. године, а додељује се бијенално за најбољу објављену књигу, сабрана или изабрана дела неког писца, као и за укупно животно дело објављено на српском језику.

image