Култура

Награда "Милош Црњански" уручена Јовани Дишић: Храбар повратак причи

Признање се додељује бијенално за прво дело из неког жанра у којем се огледао чувени српски писац
Награда "Милош Црњански" уручена Јовани Дишић: Храбар повратак причи© Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Књижевна награда "Милош Црњански" за 2022/2023. годину уручена је списатељици Јовани Дишић за њен први роман "Вакуум" (Вулкан издаваштво, 2022) на свечаности у Народној библиотеци Србије.

Лауреаткиња је у свом кратком слову "Ловци и месечари" рекла да себе убраја у групу књижевних занесењака, који уроњени у меланхолију, "у живот учитавају књижевност, а из књижевности живот".

Напоменувши да је тешко говорити о Црњанском (1893–1977), а рећи нешто ново, Дишићева је оценила да је у писању опасно тежити ка новом и оригиналном, и једини је пут испричати нешто своје.

Жири Задужбине Милоша Црњанског, која, на основу тестамента Видосаве Црњански (1894–1978), награду додељује бијенално за прво дело из једног од жанрова у којима се огледао чувени српски писац, истакао је да је роман "Вакум" Јоване Дишић је храбар повратак причи и похвала њене виталности"

На одлуку жирија утицали су "занимљивост заплета, смишљена употреба лајтмотива, промена приповедних планова, разнородни и живописни ликови и ситуације, колоритно осветљен друштвени контекст збивања, уверљива представа о осећајности новог времена и нових нараштаја".

Мило Ломпар, председник жирија у којем су били и Бојана Стојановић Пантовић и Слађана Јаћимовић, истакао је да је додела награде "Милош Црњански" дуга традиција којом име великог српског писца постаје део неке уметничке биографије и личне пишчеве судбине, као и то да је међу добитницима исте много познатих имена наше савремене књижевности.

Награда подразумева новчани износ од 2.000 евра, плакету и медаљон са пишчевим ликом. Донатор награде је издавачка кућа "Клет", док Народна библиотека Србије додељује повељу и медаљу.

image
VV inauguration
banner