Култура

Руска примабалерина Захарова наступа на Фестивалу Љубљана, другим уметницима одбијена виза

Сада је јасно да је директор Фестивала у Љубљани тражио начин да заобиђе забрану руске културе којој су кумовали и словеначко министарство спољних послова под вођством министарке Тање Фајон
Руска примабалерина Захарова наступа на Фестивалу Љубљана, другим уметницима одбијена визаwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Након што је Љубљански фестивал прошле недеље без разлога отказао августовски наступ руске примабалерине Светлане Захарове и гледаоцима чак вратио новац за купљене карте, пред камерама се уочи викенда изненада појавио осрамоћени директор фестивала Дарко Брлек.

Брлек је саопштио да ће примабалерина Светлана Захарова ипак наступити у Љубљани у испрва најављеном па отказаном термину. Али - не са истом представом.

Скандал је избио у јавност пошто је на словеначким друштвеним мрежама осванула лавина критика на рачун вођства Фестивала Љубљана у тренутку када је откривено да се украјинско министарство спољних послова хвалише да је притиском на словеначке државне органе минирало наступ руске примабалерине у Словенији, те све заједно представило као успех амбасаде те земље у Љубљани и Украјинаца који живе у Словенији.

Директор љубљанског фестивала се тада завио у мук. Сада је јасно да је у међувремену тражио начин да заобиђе забрану руске културе којој су кумовали и словеначко министарство спољних послова под вођством министарке Тање Фајон из редова Социјалдемократа (СД) али и министарства за културу министарке Асте Вречко, која је уједно шефица коалиционе странке Левица.

Словеначки медији који су оћутали на срамно отказан наступ руске примабалерине сада су се расписали да је Захарова већ наступила на фестивалу пре четири године и импресионирала словеначку публику, а да је овог пута требало да се представи пројектом "Модансе" који спаја балет и моду.

Тај план је, међутим, пропао, а разлог је откривен када су се амбасада Украјине у Словенији и украјинско Министарство спољних послова пре недељу дана на свом Фејсбук профилу захвалили словеначким државним институцијама што су отказале "Модансе", речима: "Хвала нашим партнерима што су спречили ширење руске такозване 'велике уметности' на светским позорницама и теренима". У украјинској амбасади у Љубљани су остали неми за додатна објашњења.

Још прошле седмице смо желели да сазнамо од руководства Фестивала Љубљана шта се променило последњих месеци, јер је Захарова била део програма на представљању фестивала на конференцији за новинаре у марту ове године.

Дарко Брлек, директор Љубљанског фестивала, у међувремену је потврдио да ће Светлана Захарова ипак наступити 20. августа у Цанкаревом дому. Брлек је у истом даху признао да ће наступ Захарове ипак бити "окрњен", јер је Министарство спољних послова Словеније без икаквог образложења одбило да изда визе руским уметницима који су саставни део њене представе "Модансе". Срећом, објаснио је Брлек, Захарова већ има италијанску визу, због чега више нема препрека њеном доласку у Љубљану.

Ипак, морала је да се прилагоди "новим околностима", па ће гледаоци имати прилику да је виде, али у "скраћеној" варијанти.

"Шта је ускраћено словеначким гледаоцима, шта су могли да доживе?" питају се љубљански медији. И нуде одговор: "Модансе" је дводелна представа која се састоји из балета и поклона Коко Шанел са преко 80 костима".

"Извешћемо другу представу, светски гала концерт 'Светлана Захарова и пријатељи' са балеринама и балетанима из целог света", теши домаћу публику Брлек. Није крио да је за цео заплет криво министарство Тање Фајон: "Ми смо замолили за визе за цео ансамбл. Министарство спољних и европских послова (Словеније) није издало визе, без образложења. Што се тиче Захарове, словеначка виза јој уопште није ни потребна, није ни поднела захтев, она има визу Републике Италије".

Љубљански медији наглашавају да је Захарова, примабалерина Бољшој театра, чланица партије Јединствена Русија која подржава Владимира Путина, и да је у Словенији већ наступала 2019. године.

image