Србија и Балкан

Раскринкана сплетка Словеније око набавке индијских граната Украјини, Љубљана негира кривицу

Словеначко Министарство одбране реаговало на откриће Њу Делхија да је Словенија умешана у заверу о препродаји топовских граната калибра 155 милиметара режиму у Украјини
Раскринкана сплетка Словеније око набавке индијских граната Украјини, Љубљана негира кривицу© Claudia Beretta\Archivio Claudia Beretta\Mondadori via Getty Images

Клупко је почело да се одмотава када су се украјински војници у својим објавама на друштвеним мрежама похвалили да на руске положаје испаљују гранате произведене у Индији. Потом су и кредибилни извори из Индије потврдили да је Словенија кумовала слању Украјини граната калибра 155 милиметара и друге муниције купљене у Индији. Недавно је ту чињеницу коментарисао и некадашњи амерички маринац и инспектор УН за оружје Скот Ритер.

Према наведеним изворима, Вашингтон за снабдевање Украјине оружјем сада користи "неутралне" земље попут Индије, а како би замео трагове, с обзиром да Њу Делхи не жели да квари своје добре односе са Москвом, то оружје лиферује пут Кијева преко посредника. Тако се у то замешатељство уплела и Словенија, тврде индијски извори.

Надлежни државни органи у Словенији, упитани да коментаришу откриће из Индије, оптужбе негирају.

"Словенија од Индије никада није куповала гранате 155 мм, нити је учествовала у трансферу или препродаји ове врсте муниције", гласи званичан одговор словеначког Министарства одбране на постављено питање.

Истрага како су индијске гранате завршиле у Украјини недавно је подигла велику прашину, посебно у индијским медијима, док су словеначки медији аферу склонили под тепих.

У Индији, међутим, не гледају благонаклоно на снабдевање муницијом режима Владимира Зеленског. Свака страна сила која покуша да поквари (добре) односе Индије и Русије мора бити кажњена, упозорио је стручњак за одбрану Вијаиндер К. Тхакур, ветеран индијског ваздухопловства (ИАФ) и истакнути војни колумниста.

Намеће се питање - како су индијске артиљеријске гранате калибра 155 мм уопште доспеле у Украјине?

Такур упире прстом у Словенију и тврди да је обманула Њу Делхи тако што је Украјини испоручила артиљеријске гранате индијске производње након што их је купила од те јужноазијске земље, не откривајући да је пазар намењен снагама кијевског режима.

Према наводима индијског извора кодног имена "Војни обавештајац ТЦ", гранате и другу муницију је од Индије највероватније наручила Словенија, а затим све то проследила Украјини, истиче индијски аналитичар за међународне односе Вијаиндер К. Такур.

Објављене су и фотографије индијских граната које су стигле на украјинску страну фронта.

"Претпостављам да су те фотографије намерно процуриле у јавност да би осрамотиле Индију. То не значи да Индију треба поштедети због њеног површног односа према контроли извоза оружја. Оправдавање таквих трансфера под изговором промовисања извоза одбране једноставно није прихватљиво", упозорио је Такур за индијске медије.

Нагласио је да би било добро када би Индија категорички негирала било какву прећутну умешаност у трансфер своје муниције Кијеву и поврх свега изразила незадовољство држави (у конкретном случају Словенији) која је "оркестрирала слање тајне пошиљке" пут Украјине.

"Уз све то индијске обавештајне службе морају да истраже цурење информација које су испливале у јавност. Ако нека страна сила жели да поквари односе Индије и Русије, треба је кривично гонити због кршења суверенитета Индије", додао је бивши пилот.

Случај је осетљив не само због чињенице да се службена Љубљана на све начине упиње да Словенију, "свежу" несталну чланицу Савета безбедности УН, прикаже као "неутралну" на међународном паркету упркос словеначком чланству у западном војном пакту (НАТО) који учествује у америчком посредничком рату у Украјини, него и зато што је Индија близак стратешки партнер Русије, с обзиром да обе државе повезују богате историјске везе.

Њу Делхи је очувао неутралан став у погледу Специјалне војне операције Москве у Украјини, што је разбеснело западне земље, укључујући САД. Подсетимо, прошле недеље се индијски министар спољних послова С. Џајшанкар састао са руским колегом Сергејом Лавровом и председником Владимиром Путином. Током разговора са највишим руским руководиоцима, Џајшанкар је Москву означио за "провереног партнера Њу Делхија".

"Русија је за нас изузетно цењен партнер. И веома доказан партнер. То је однос од којег и Индија и Русија имају огромне користи", рекао је високи индијски дипломата.

Не треба заборавити ни да три рода војске највеће демократске земље на свету (Индије) – њена војска, морнарица и ваздухопловство – имају у свом арсеналу мноштво различитих врста руског наоружања.

Према речима пензионисаног генерал-мајора Шашија Бушана Астана, удео руских војних платформи у индијским оружаним снагама је тренутно око 45 одсто. Отуда потиче и Такурова забринутост због западних сплетки за уношење раздора између Њу Делхија и Москве и жеља да буду кажњени они који стоје иза трансфера индијске муниције у Украјину.

Недостатак артиљеријске муниције приморао је Кијев и западне спонзоре украјинског рата да по свету траже нове изворе за попуну залиха.

Тако су се, доказано, на бојном пољу појавиле и индијске гранате, захваљујући украјинским војницима који су фотографисали гранате М1А4 ЕРФБ/БТ 155 мм произведене у Индији, чиме су нехотице открили тајне добавне канале кијевског режима.

Коментатори у Словенији истичу да је "мало вероватно да ће употреба тог наоружања донети било какву предност украјинској војсци".

Артиљеријске гранате М1А4 индијске производње могу да погоде циљеве на удаљености до 24 километра када се користе топови Л39. При гађању из топова Л52 требало би да досегну 35 километара. Али поред недостатка граната, Украјина муку мучи и због све веће несташице топова, а пре свега војника. Њих не може тек тако да купи у иностранству преко "посредника" попут Словеније, а сада још мање од Индије.

image