Магазин

Истраживачи искористили караоке да открију разлог зашто људи поцрвене

Зашто поцрвенимо у лицу - да ли је то зато што се стидимо неког нашег поступка или нас је "блам" због ситуације у којој смо се нашли? Овим питањем су се бавили истраживачи са Универзитета у Амстердаму, а посебно су у студији значајну улогу одиграле караоке. О чему је реч?
Истраживачи искористили караоке да открију разлог зашто људи поцрвене© @krakenimages.com/freepik

Догађа се нешто кажемо или урадимо и после тога крв сјури у образе и "зацрвенимо се као булке". Ово стање које је и природњак Чарлс Дарвин назвао "најљудскијим од свих израза" су недавно детаљно проучавали и научници из Амстердама које је занимало зашто долази до ове појаве. Смислили су да занимљив експеримент за који је готово било загарантовано да ће изазвати потпуну срамоту, односно црвенило на образима. Заправо, млади волонтори су замољени да отпевају песму, а после су снимак гледали заједно, а уз мерење температурних сензора залепљених за образе учесника, научници су се надали да ће одгонетнути зашто се зацрвенимо.

Две теорије

Психолози говоре о две теорије када је у питању црвенило у образима. Једна фаворизује Дарвинa који je сматраo да се црвенило на образима појављуе када размишљамо како изгледамо посматрачима. Друга теорија се базира на спонтаним одговором на осећај изложености.

"Да ли је реч само о томе да сте у друштвеној ситуацији у којој сте изложени и у центру пажње, а осећете изложеност и пажњу других или је сложенија ствар да почињемо да размишљамо о томе како изгледамо и како се чинимо другим људима", запитала је Милица Николић, психолог и водећи аутор студије Универзитета у Амстердаму.

Аделин хит, скенирање мозга и закључак

Након што су упутили позив за учешће младима у истраживању, које је укључивало и гледање видео снимка, научници су разговарали са више од 60 младих људи старости између 16 и 20 година. Приликом прве посете лабораторији, сваки волонтер је замољен да изводи караоке током снимања.
Песме су биле ограничене на Let It go, Аделин хит Hello, Марајину All I Want For Christmas Is You и All The Things She Said од групе t.A.T.u.

Недељу дана касније, волонтери су се вратили у лабораторију. Овај пут су свој наступ, заједно са осталима, гледали док су лежали, а скениране су мождане активности. Речено им је да и други гледају њихов наступ у исто време, што је осмишљено да би се додатно појачао њихов осећај срамоте. Испитаници су, очекивано, црвенели више посматрајући себе него друге, али анализа скенирања мозга открила је да изненадно црвенило на образима можда није изазвано оним што је Дарвин мислио.

"Црвенило може настати једноставно од експонирања. У том врло кратком тренутку можда не размишљате о томе како изгледате. Мислим да је то више аутоматски него што теорија каже", истакла је Николићева, а пише Гардијан.

Црвенило је ишло руку под руку са већом активношћу у малом мозгу, коју истраживачи повезују са емоционалним узбуђењем, и знаковима у визуелном кортексу да људи обраћају велику пажњу на своје перформансе. Ништа није сугерисало да људи размишљају о томе како би их други могли проценити, открили су истраживачи.

image